Τουρκία: Επέκταση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Σεπτέμβριο

0
4

Επέκταση, αν και με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σημείωσε η δραστηριότητα των τουρκικών εργοστασίων τον Σεπτέμβριο, για τέταρτο διαδοχικό μήνα, καθώς η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες συνέχισαν την ανοδική τους πορεία και οι εταιρείες προχωρούν σε πωλήσεις.

Ειδικότερα, ο δείκτης προμηθειών (PMI) για τη μεταποίηση στην Τουρκία επιβραδύνθηκε τον Σεπτέμβριο στις 52,5 μονάδες από τις 54,1 μονάδες που ανήλθε τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης και της IHS Markit.

Σημειώνεται ότι μέτρηση του δείκτη πάνω από τις 50 μονάδες δείχνει επέκταση της δραστηριότητας.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης κάποια σημάδια ότι οι καθυστερήσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού μετριάστηκαν, ωστόσο το κόστος εισροών συνέχισε να αυξάνεται σημαντικά, ωθώντας υψηλότερα τις τιμές παραγωγού.

«Οι Τούρκοι κατασκευαστές μπόρεσαν να βασιστούν στην πρόσφατη ανάκαμψη της παραγωγής και των νέων παραγγελιών… η αύξηση των νέων παραγγελιών έχει αρχεί να ασκεί πίεση στη λειτουργική ικανότητά τους παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες συνέχισαν να προσλαμβάνουν επιπλέον προσωπικό», δήλωσε ο Andrew Harker, Οικονομικός Διευθυντής στο IHS Markit.

«Καταγράφονται ορισμένα σημάδια ότι η διαταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού δεν είναι τόσο έντονη όσο νωρίτερα φέτος, αλλά οι εταιρείες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης και απότομες αυξήσεις των τιμών στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν εισροές.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών να προστατευθούν από αυτά τα προβλήματα, οι αγορές αποθεμάτων ενισχύθηκαν με τον μεγαλύτερο ρυθμό από το τέλος του 2017», πρόσθεσε.