Υπο πίεση οι αγορές ομολόγων εν αναμονή των ανακοινώσεων Λαγκάρντ

0
2

Oι πληθωριστικές προσδοκίες συνεχίζουν να ταλανίζουν τις ευρωπαικές αγορές ομολόγων. Οι προσθεσμιακές αγορές φαίνεται να προεξοφλούν ότι η άνοδος του πληθωρισμού θα ξεπεράσει τις προβλέψεις της ΕΚΤ, τόσο ως προς το ύψος του, αλλά και τη διάρκεια του προβλήματος.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται την Πέμπτη, στη διάρκεια της προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τραπέζης, να αναφερθεί στις νεώτερες εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού.

Κατά κύριο λόγο, ωστόσο, οι αναλυτές και οι αγορές αναμένουν από την πρόεδρο της ΕΚΤ να ανοίξει λίγο περισσότερο τα χαρτιά της, αναφορικά με τα επόμενα βήματα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας, το οποίο ολοκληρώνεται τον Μάρτιο.

Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κυμαίνονταν το απόγευμα στο επίπεδο του 1,028%, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου διατηρείται στα επίπεδα του 0,29%, ενώ του 15ετούς υποχωρεί ελαφρώς στο 1,095% από το 1,099%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 168 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 74 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,02% έναντι -0,118 % του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,123%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς σήμερα το ευρωπαϊκό νόμισμα, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1595 δολ. από τα 1,1606 δολ. που άνοιξε η αγορά. Τα στοιχεία από την αγορά ακινήτων των ΗΠΑ συνέβαλαν στην ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος σήμερα.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1618 δολ.