Ανοίγει αύριο το βιβλίο προσφορών για την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ

0
2

Κέρδη προ φόρων κοντά στο 1 δισεκ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 1,675 δισεκ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας προβλέπει το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ που εγκρίθηκε απόψε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Συγκριτικά τα κέρδη προ φόρων το 2020 ήταν 67 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 912,4 εκατ. το 2026, δηλαδή θα αυξηθούν πάνω από 13 φορές.

Αντίστοιχα τα λειτουργικά κέρδη προβλέπεται να διπλασιαστούν από 885,8 εκατ. σε 1,675 δισεκ. ευρώ.

Η αύξηση κεφαλαίου σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί θα πραγματοποιηθεί σε τιμή από 8,5 έως 9 ευρώ ανά μετοχή.

Σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο, το Δημόσιο μέω της ΕΕΣΥΠ και του ΤΑΙΠΕΔ θα εγγραφεί για την απόκτηση των μετοχών που απαιτούνται προκειμένου η συμμετοχή τους μετά την αύξηση κεφαλαίου να διαμορφωθεί στο 34,123% (καταστατική μειοψηφία).

Τα έσοδα της αύξησης θα φθάσουν μέχρι 1,35 δισεκ. ευρώ και θα σύμφωνα με το ενημερωτικό θα διατεθούν για:

(α) την παροχή μέρους του κατά προσέγγιση ποσού των 3,2 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει για κεφαλαιουχικές δαπάνες σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2024, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας και έργων σε γειτονικές αγορές, με στόχο την επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ 7,2 GW έως το 2024,

(β) την παροχή μέρους του κατά προσέγγιση ποσού των 1,7 δισ.ευρώ που έχει προϋπολογίσει για κεφαλαιουχικές δαπάνες έως το 2024 για τη συμβατική παραγωγή ενέργειας, την επιχειρηματική μονάδα που είναι αρμόδια για τις προμήθειες, την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, την ψηφιοποίηση, τις τηλεπικοινωνίες, τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, και

(γ) στο βαθμό που είναι ευλόγως αναγκαίο και μόνο έως ποσών τα οποία δεν συνιστούν σημαντικά στοιχεία ως προς την οικονομική κατάσταση του Ομίλου, για άλλους γενικούς εταιρικούς και άλλους επενδυτικούς σκοπούς.

Το βιβλίο προσφορών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα ανοίξει αύριο Τρίτη.