Αυστραλία: Αναμένεται ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων εξαιτίας των πληθωριστικών ρίσκων

0
4

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας τόνισε πως θα σταματήσει να χρησιμοποιεί ανώτατα όρια στις αποδόσεις και σηματοδότησε μια πρόωρη έναρξη της αύξησης των επιτοκίων, ενώνοντας τη φωνή της με άλλες κεντρικές τράπεζες που συσφίγγουν την πολιτική τους καθώς αυξάνονται οι πληθωριστικοί κίνδυνοι.

Η RBA διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 0,10%, στο οποίο έχει διαμορφωθεί από τα τέλη του 2020.

Και πάλι, η τράπεζα τόνισε πως τώρα πιστεύει ότι οι συνθήκες για την αύξηση των επιτοκίων -πλήρη απασχόληση στην Αυστραλία και τον πληθωρισμό μεταξύ 2%-3%- θα μπορούσαν να έρθουν πιο σύντομα από ό,τι αναμενόταν.

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας είχε προηγουμένως δηλώσει ότι δεν θα είναι σε θέση να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι το 2024 το νωρίτερο.

Σήμερα δήλωσε πως αναμένει τον υποκείμενο πληθωρισμό στο 2,255 το 2021 και το 2022, και στο 2,5% το 2023.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η RBA θα ενστερνιζόταν μια πιο επιθετική πολιτική καθώς η κεντρική τράπεζα απροσδόκητα επέλεξε να μην υπερασπιστεί τον στόχο του 0,1% για το κρατικό ομόλογο λήξης Απριλίου 2024, την προηγούμενη εβδομάδα.

Η RBA επιβεβαίωσε ότι δεν θα υπερασπίζεται πλέον τον στόχο, αλλά δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικούς τίτλους μέχρι 4 δισ. Δολαρίων Αυστραλίας (3 δισ. Δολαρίων) ανά εβδομάδα, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.