Δεν είναι εξασφαλισμένη η ενεργειακή επάρκεια τον χειμώνα στην Ελλάδα – Έκτακτη σύσκεψη τη Δευτέρα

0
1

Έκτακτη σύσκεψη έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, συγκαλέσει ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ερχόμενη Δευτέρα, με θέμα την ενεργειακή επάρκεια στο ελληνικό σύστημα ενόψει της αύξησης των αναγκών το χειμώνα.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν φορείς της ενεργειακής αγοράς και φυσικά οι διαχειριστές των συστημάτων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ). Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η εκτίμηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στους διαχειριστές είναι ότι εάν δεν συντρέξουν εξαιρετικά αρνητικές συνθήκες και συγκυρίες, τότε η ενεργειακή επάρκεια για το φετινό χειμώνα είναι εξασφαλισμένη.

Καταρχάς σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, ο μεγάλος αριθμός των προγραμματισμένων φορτίων LNG που αναμένεται να φτάσει στη Ρεβυθούσα, τόσο το Δεκέμβριο όσο και στη διάρκεια της νέας χρονιάς, δημιουργεί δικλείδα ασφάλειας για την επάρκεια. Βεβαίως προϋπόθεση για την επάρκεια αποτελεί να μην υπάρξουν προβλήματα στις εισαγωγές αερίου από αγωγό, στα ελληνοβουλγαρικά και στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σε ό,τι αφορά τις λιγνιτικές μονάδες, οι οποίες θα πρέπει να είναι διαθέσιμες σε περίπτωση που σημειωθεί ακραία αύξηση της ζήτησης, η ΔΕΗ έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου τα εργοστάσια να είναι έτοιμα να συνεισφέρουν στο σύστημα, τόσο με τις απαραίτητες συντηρήσεις όσο και με την εξασφάλιση αποθεμάτων λιγνίτη στις αυλές των μονάδων.

Σε ό,τι αφορά τις υδροηλεκτρικές μονάδες τα υδάτινα αποθέματα δεν βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα, αν και αυτό μπορεί να αλλάξει ανάλογα με την πορεία του καιρού και των βροχοπτώσεων.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι τον Οκτώβριο η ΡΑΕ είχε ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ μελέτη επάρκειας για το σύστημα. Η μελέτη ανέφερε ότι κατά το χειμώνα το μέγιστο φορτίο του συστήματος μπορεί να φτάσει στα 8,8 – 9,5GW και ανέφερε ότι για την κάλυψη της ζήτησης εκτός από τις μονάδες αερίου, θα χρειαστεί η συνεισφορά των λιγνιτικών μονάδων, των υδροηλεκτρικών, των ΑΠΕ αλλά και των εισαγωγών.

Πηγή: Capital