ΕΚΤ: Θα παραμείνει υψηλή η ζήτηση για ακίνητα στην ευρωζώνη

0
2

Η ζήτηση για ακίνητα στην ευρωζώνη πιθανότατα θα παραμείνει υψηλή, ανεβάζοντας τις τιμές και εγείροντας ζητήματα για το πόσο προσιτά θα είναι στα φτωχότερα νοικοκυριά, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μετά το κλείσιμο πολλών δραστηριοτήτων στην παγκόσμια οικονομία εξαιτίας της πανδημίας, οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν και κάποιες οικογένειες, ιδιαίτερα οι πιο εύπορες, αναζήτησαν ακίνητα ως ένα μέρος για να τοποθετήσουν τα λεφτά που δεν θα μπορούσαν να ξοδέψουν έτσι κι αλλιώς.

«Αν και ορισμένες συναλλαγές που οφείλονται στις υπερβολικές αποταμιεύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας ίσως να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, το μεγάλο απόθεμα των συσσωρευμένων αποταμιεύσεων ίσως ενισχύσει τη ζήτηση για κατοικίες βραχυπρόθεσμα», ανέφερε η ΕΚΤ στο οικονομικό της δελτίο.

«Αυτό υποδηλώνει συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση στον τομέα της στέγασης αλλά επίσης και θέματα για το κατά πόσο η στέγαση είναι προσιτή στις οικογένειες με χαμηλότερα εισοδήματα, καθώς η αναμενόμενη ανάπτυξη στις τιμές κατοικιών ήταν πολύ ισχυρότερη από την αναμενόμενη αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών και του γενικού δείκτη τιμών», σημειώνει η ΕΚΤ.

Ο δείκτης αποταμίευσης των νοικοκυριών διπλασιάστηκε στην έναρξη της πανδημίας και παρέμεινε οριακά χαμηλότερα του 20% στο α΄ μισό του έτους, πολύ πάνω από το 12%-13% που είχε καταγραφεί νωρίτερα.