Γερμανία: Έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού αναφέρουν δύο στις τρεις επιχειρήσεις

0
3

Έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού αναφέρουν δύο στις τρεις γερμανικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Bertelsmann. Τα περισσότερα κενά αφορούν νέους ασκούμενους, ενώ περιορισμένη είναι πλέον η ζήτηση πτυχιούχων.

Όπως επισημαίνει το Ίδρυμα, το 2020 το 54% των επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν ανέφεραν ότι δεν βρίσκουν εξειδικευμένους υπαλλήλους, αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε ιδιαίτερα κατά το τρέχον έτος.

Η κατάσταση διαφέρει από κλάδο σε κλάδο, αλλά είναι γενική διαπίστωση ότι υπάρχει έλλειψη ασκουμένων. Το 48% των επιχειρήσεων αναζητά τέτοιους εργαζόμενους, ενώ μόνο το 27% πτυχιούχους. Ιδιαίτερη ζήτηση πάντως εξακολουθεί να υπάρχει για εκπαιδευμένους νοσηλευτές και γενικότερα επαγγελματίες στον υγειονομικό κλάδο.

Σύμφωνα με το 67% των επιχειρήσεων της έρευνας, η κατάσταση αναμένεται να εξακολουθήσει να επιδεινώνεται, ενώ μόνο το 16% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι οι ελλείψεις μπορούν να καλυφθούν από μετανάστες.

Η βασικότερη αιτία είναι ότι συνήθως οι εργοδότες θεωρούν ότι η αντίστοιχη εκπαίδευση στο εξωτερικό δεν πληροί τις γερμανικές προϋποθέσεις.

Ο ειδικός του Ιδρύματος Bertelsmann για θέματα Μετανάστευσης Ματίας Μάιερ εκτιμά ακόμη ότι η Γερμανία πρέπει να αξιοποιήσει περισσότερο τις δυνατότητες που προσφέρει η νομοθεσία για τη μετανάστευση εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ εισηγείται την εφαρμογή συστήματος που θα εγγυάται έγκυρα και ισοδύναμα πιστοποιητικά εκπαίδευσης μεταξύ της Γερμανίας και άλλων χωρών.