Καμία πλευρά δεν κάνει πίσω στη διαμάχη για τα δικαιώματα αλιείας στη Μάγχη

0
4

Η Βρετανία δεν θα υποχωρήσει μπροστά στις πιέσεις και απειλές της Γαλλίας, ξεκαθάρισε σε δηλώσεις της η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, καθώς το Παρίσι επιμένει στη λήψη μέτρων από αύριο, Τρίτη.

«Οι Γάλλοι θα πρέπει να αποσύρουν τις απειλές τους. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε στάση μπροστά στις απειλές» ξεκαθάρισε η κυρία Τρας, η οποία μιλώντας στο BBC σχολίασε ότι το γαλλικό σχέδιο είναι εντελώς αδικαιολόγητο.

Εμανουέλ Μακρόν και Μπορίς Τζόνσον συναντήθηκαν και το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη, στο περιθώριο της συνόδου του G20, όμως δεν φάνηκε διέξοδο στην αποκλιμάκωση της έντασης που έχει ξεσπάσει μεταξύ τους για τα δικαιώματα αλιείας στη Μάγχη. Μάλιστα, επιμένοντας πως… η μπάλα είναι στο τερέν της Βρετανίας, ο κύριος Μακρόν εξήγησε πως το Παρίσι θα δρομολογήσει αντίμετρα, αν η Βρετανία δεν δεχτεί τις γαλλικές προτάσεις.

Συγκεκριμένα, από αύριο, Τρίτη, η Γαλλία θα αυξήσει τους τελωνειακούς και υγειονομικούς ελέγχους στα σύνορα, ειδικά των φορτηγών που έρχονται ή φεύγουν προς Βρετανία. Επίσης θα προχωρήσει σε επιπλέον απαγορεύσεις που θα έχουν να κάνουν με τα αλιεύματα και τη χρήση των γαλλικών λιμανιών. Με δεδομένο ότι καμία πλευρά δεν κάνει πίσω, τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν από αύριο επιβαρύνοντας τις διμερείς σχέσεις.

Πάντως, η γαλλική κυβέρνηση, όπως και η Ε.Ε. συνολικά, εμφανίζονται επίσης έντονα ενοχλημένες για τη στάση της Βρετανίας στο Ιρλανδικό ζήτημα και την επιμονή της να τροποποιήσει το πρωτόκολλο της Βορείου Ιρλανδίας. Οι συνομιλίες Ε.Ε.-Βρετανίας για το θέμα θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα, όμως δεν φαίνεται να βρίσκεται συμβιβαστική λύση.

Η κυρία Τρας, κατά τη συνέντευξη της, ρωτήθηκε για την αρνητική επιρροή που άσκησε ενδεχομένως το Brexit για την πρόκληση των προβλημάτων αυτών. Η υπουργός το αρνήθηκε επισημαίνοντας πως, παρά το Brexit, η Βρετανία διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τρίτες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Ινδία.

Στις Βρυξέλλες ανησυχούν πως με το πέρας της κλιματικής συνόδου COP26 στην Γλασκόβη, ο κ. Τζόνσον σκοπεύει να ενεργοποιήσει το άρθρο 16 της συνθήκης με την Ε.Ε. για να παρακάμψει το πρωτόκολλο της Βορείου Ιρλανδίας, κάτι που ουσιαστικά θα οδηγήσει σε ρήξη τις σχέσεις Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου και θα θέσει τις βάσεις για την έναρξη ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ τους.