Κατρακυλά η Wall Street – «Βουτιά» 900 μονάδων για τον Dow Jones

0
4

Οι φόβοι για τη νέα αφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, οδηγούν σε απώλειες τους βασικούς δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, η οποία άνοιξε εκ νέου σήμερα καθώς παρέμεινε κλειστή χθες λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Σε αυτό το κλίμα, στο ταμπλό ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατρακυλά κατά 916,32 μονάδες ή 2,56% στις 34.888,06 μονάδες και ο ευρύτερος S&P 500 διολισθαίνει κατά 85,96 μονάδες ή 1,83% στις 4.615,50 μονάδες. Στο μεταξύ, ο Nasdaq υποχωρεί κατά 227,7 μονάδες ή 1,44% στις 15.617,60 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Nasdaq σημειώνει μέχρι στιγμής απώλειες 1,3%, ενώ οι S&P 500 και Dow προσθέτουν 0,1% και περίπου 0,6% αντίστοιχα. Ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 25% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.

Οι απώλειες έρχονται μετά την προειδοποίηση αξιωματούχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την Πέμπτη για μια νέα μετάλλαξη κορονοϊού  που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, με τους επιστήμονες να εκφράζουν τον φόβο τους ότι θα μπορούσε να έχει αυξημένη αντίσταση στα εμβόλια, αν και ο ΠΟΥ σημείωσε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Σημειώνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ανέστειλε προσωρινά τις πτήσεις από έξι αφρικανικές χώρες λόγω της μετάλλαξης. Το Ισραήλ απαγόρευσε τα ταξίδια σε πολλές χώρες αφού εντόπισε ένα κρούσμα σε έναν ταξιδιώτη ενώ δύο κρούσματα εντοπίστηκαν στο Χονγκ Κονγκ και ένα στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Βέλγιο.

Οι μετοχές αεροπορικών καταγράφουν σημαντική πτώση, με τις μετοχές των Carnival Corp. και τη Royal Caribbean να υποχωρούν περίπου 10% η κάθε μία.

Οι United Airlines, η Delta Air Lines και η American Airlines σημειώνουν πτώση άνω του 7% ενώ η  Boeing χάνει άνω του 6%.

Παράλληλα, υποχωρούν και οι μετοχές των τραπεζών, εν μέσω  φόβων για επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι μετοχές των Bank of America, Goldman Sachs και Citigroup σημειώνουν πτώση άνω του 3%.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Moderna ενισχύεται σε ποσοστό περίπου 20% ενώ η μετοχή της Pfizer σημειώνει άνοδο περίπου 6%.

Εν τω μεταξύ, η  Παρασκευή σηματοδοτεί επίσης την έναρξη της Black Friday, με τους επενδυτές να αναζητήσουν πληροφορίες για να αξιολογήσουν την καταναλωτική διάθεση στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι σήμερα λόγω Blavk Friday η Wall θα κλείσιε νωρίτερα, στις 20.00 ώρα Ελλάδας.