Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Παρασκευή ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα εξασθενίσει, επομένως η ΕΚΤ δεν πρέπει να συσφίξει την πολιτική καθώς θα μπορούσε να πνίξει την ανάκαμψη και άφησε να εννοηθεί ότι θα συνεχιστούν οι αγορές ομολόγων το επόμενο έτος.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε στο 4,1% τον Οκτώβριο, αυξημένος από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος και αναμένεται να παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ το επόμενο έτος, καθώς οι προμηθευτές που ταλαιπωρούνται από την πανδημία δεν μπορούν να συμβαδίσουν με το άνοιγμα της οικονομίας.
Αλλά η Λαγκάρντ επέμεινε ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να πατήσει φρένο τώρα και να συνεχίσει να προσθέτει καύσιμο για την ανάκαμψη της οικονομίας.
«Όταν η πίεση του πληθωρισμού αναμένεται να εξασθενίσει –όπως συμβαίνει σήμερα– δεν έχει νόημα να αντιδράσουμε με αυστηρότερη πολιτική», είπε. «Η σύσφιξη δεν θα επηρεάσει την οικονομία παρά μόνο αφού έχει ήδη περάσει το σοκ».
Η ΕΚΤ πρόκειται να αποφασίσει για το μέλλον των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων στη συνεδρίαση πολιτικής της στις 16 Δεκεμβρίου.
Ενώ η κεντρική τράπεζα έχει ήδη σηματοδοτήσει ότι το Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ, θα λήξει τον Μάρτιο, η Λαγκάρντ είπε ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα εξακολουθήσουν να είναι "σημαντικές" μετά από αυτήν την ημερομηνία.
«Ακόμα και μετά το αναμενόμενο τέλος της έκτακτης ανάγκης λόγω πανδημίας, θα εξακολουθεί να είναι σημαντικό για τη νομισματική πολιτική -συμπεριλαμβανομένης της κατάλληλης βαθμονόμησης των αγορών περιουσιακών στοιχείων- να υποστηρίξει την ανάκαμψη και τη βιώσιμη επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο μας του 2%,» είπε.
Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται ευρέως να αυξήσει τα επιτόκια αργότερα φέτος και η Federal Reserve τερματίζει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Αλλά η Λαγκάρντ υποστήριξε ότι η αυστηροποίηση της πολιτικής τώρα θα συμπίεζε τα εισοδήματα των νοικοκυριών, τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν ένα σοκ από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος που πιθανότατα θα περιορίσει την ανάπτυξη.
«Σε αυτήν την κατάσταση, η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα επιδεινώσει μόνο τη συσταλτική επίδραση στην οικονομία», είπε.
Ενώ η Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είχαν βελτιωθεί μετά από μια δεκαετία υποτονικής ανάπτυξης των τιμών, είπε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να "τροφοδοτήσει" τη ζήτηση.
«Καθώς οι θετικές δυνάμεις ζήτησης στην οικονομία ενισχύονται, οι προοπτικές για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα φαίνονται καλύτερες από ό,τι πριν από την πανδημία», είπε η Λαγκάρντ.
«Έτσι, θα πρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε αυτές τις δυνάμεις, μην αποσύρουμε πρόωρα την υποστήριξη της πολιτικής».