«Με εξαπάτησε ο Βενιάμης»

0
3

Στις αίθουσες των δικαστηρίων μεταφέρεται η επιχειρηματική διαμάχη του Γιώργου Μπόμπολα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θοδωρή Βενιάμη, με τον πρώτο να υποστηρίζει ότι ο εφοπλιστής τον εξαπάτησε με αποτέλεσμα να χάσει περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ. Η αγωγή του κ. Μπόμπολα έρχεται περίπου ένα χρόνο μετά το εξώδικο που είχε στείλει στον κ. Βενιάμη, με το οποίο ζητούσε να αποζημιωθεί «για την αδικοπρακτική συμπεριφορά» σε βάρος του.

Η ιστορία ξεκινάει το όχι και τόσο μακρινό 2007. Όπως αναφέρει στην αγωγή του ο Γιώργος Μπόμπολας, ο Θοδωρής Βενιάμης του πρότεινε να συμμετάσχει «ως επενδυτής σε ένα κατ’ αυτόν, πολύ συμφέρον επιχειρηματικό εγχείρημα ναυπήγησης  και εκμετάλλευσης τεσσάρων πλοίων ξηρού φόρτου σε πολύ καλές, κατά την άποψη του, τιμές, υπό τον αναγκαίο όρο ότι η πλήρης διαχείριση, τεχνική και εμπορική, των ως άνω πλοίων θα ανατίθετο αποκλειστικά στη δική του εταιρεία Golden Union Shipping CO SA».  

Ο κ. Μπόμπολας πείστηκε να λάβει μέρος, όπως αναφέρει, λόγω της εμπιστοσύνης του προς το πρόσωπο του εφοπλιστή ως ειδικού στα ναυτιλιακά, και παρά το γεγονός ότι η οικογένεια του δεν δραστηριοποιούνταν στον εφοπλισμό και τη ναυτιλία και, επομένως, δεν είχε την απαραίτητη εμπειρία και γνώση για το αντικείμενο.

Τα τέσσερα πλοία που ναυπηγήθηκαν, με συνολικό κόστος 151 εκατ. δολάρια, ήταν τα Flag Alexandros, Anna Bo, Georgianna Bo και Flag Mersinidi, στα οποία οι δύο συνεταίροι συμμετείχαν με ποσοστό 50% έκαστος.

Το 2010 υπεγράφησαν οι συμβάσεις διαχείρισης μεταξύ των πλοιοκτητριών εταιρειών και της Golden Union Shipping CO SA, συμφερόντων Βενιάμη, η οποία ήταν αυτή που θα αναλάμβανε τη διαχείριση των τεσσάρων πλοίων. Όπως αναφέρει στην αγωγή του ο Γιώργος Μπόμπολας, οι συμβάσεις «καταρτίστηκαν χωρίς να γίνει κάποια διαπραγμάτευση των τιμών μεταξύ εμού και του Θεόδωρου Βενιάμη, καθώς του είχα απόλυτη εμπιστοσύνη, διότι δεν ήμασταν δύο αντισυμβαλλόμενοι με αντίθετα συμφέροντα που επιδιώκουν να κερδοσκοπήσουν ο ένας σε βάρος του άλλου, αλλά ήμασταν δύο συνέταιροι – σύμμαχοι σε μια κοινή επιχειρηματική προσπάθεια, όπου τα κέρδη θα τα μοιραζόμασταν σε ίσα μέρη και συνεπώς μου ήταν αδιανόητο ότι ο Θεόδωρος Βενιάμης θα προσπαθούσε να κερδοσκοπήσει εις βάρος μου χρησιμοποιώντας ως κάλυψη τις χρεώσεις των συμβάσεων διαχείρισης (τόσο κατά τη φάση της ναυπήγησης όσο και κατά τη φάση της εκμετάλλευσης)».

Ο κ. Μπόμπολας αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της εμπορικής εκμετάλλευσης των πλοίων την περίοδο 2010 – 2016, όταν και πουλήθηκαν, «ο Θεόδωρος Βενιάμης ήταν ιδιαίτερα σχολαστικός με τις χρεώσεις των υπέρογκων αμοιβών που εισέπραττε ανά πλοίο και ανά έτος, παρουσίαζε ζημιογόνες χρήσεις και με παρακαλούσε να συνεισφέρω περισσότερα χρήματα, για “να μη χαθεί η σπουδαία αυτή επιχειρηματική προσπάθεια” που είχε σχεδιάσει με μοναδικό σκοπό τον πλουτισμό σε βάρος μου.

Παρόλα αυτά, ο Γιώργος Μπόμπολας πείστηκε να συμμετάσχει και σε ένα δεύτερο επιχειρηματικό εγχείρημα με συνεργάτη των πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για την ναυπήγηση άλλων δύο πλοίων ξηρού φόρτου. Ήταν τα πλοία Flag Gangos και Ioannis G που κόστισαν 56 εκατ. δολάρια και παραδόθηκαν το 2013 και το 2014 αντίστοιχα. Για τα δύο πλοία ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία με τις συμβάσεις διαχείρισης, την οποία ανέλαβε και πάλι η Golden Union Shipping CO SA.

Όπως αναφέρει στην αγωγή του ο κ. Μπόμπολας, από τα συνολικά έξι πλοία «οι διαχειρίστριες εταιρείες του Θεόδωρου Βενιάμη εισέπραξαν τουλάχιστον το ποσό των (15.920.108 + 6.800.000) 22.720.108 δολαρίων ως κόστη και αμοιβές επίβλεψης και διάφορα extras, ενώ κατά τις χρήσεις 2010-2015 εισέπραξαν τουλάχιστον 7.713.617 δολάρια ως αμοιβές διαχείρισης, προμήθειες επί ναυλώσεων, άλλες υπηρεσίες διαχείρισης, επαγγελματικά έξοδα κλπ, πλέον μη προσδιορισθέντων εισέτι χρεώσεων με τόκο (επιτόκιο 2% πάνω από το Libor) για όσα έξοδα οι διαχειρίστριες κατέβαλαν σε τρίτους. Επομένως προκύπτει ότι το μεγαλύτερο μέρος , αν όχι το 100% των χρημάτων που διέθεσα για τα ως άνω επιχειρηματικά “εγχειρήματα” κατέληξε μέσα σε 5 μόλις έτη στις εταιρείες του Θεόδωρου Βενιάμη υπό το μανδύα των αμοιβών διαχείρισης, προμηθειών κλπ χρεώσεων, χωρίς να είναι γνωστό αν αντίστοιχα αυτός από την πλευρά του συνεισέφερε ισόποσα, ως όφειλε, δεδομένου μάλιστα ότι το κόστος ναυπήγησης των ως άνω πλοίων χρηματοδοτήθηκε με τραπεζικά δάνεια».

Ο κ. Μπόμπολας  υποστηρίζει ότι οι χρεώσεις της Golden Union Shipping CO SA ήταν έως και δεκαπλάσιες από τις πραγματικές τιμές της αγοράς. «Σύμφωνα με προσφορά που έλαβα από εταιρεία εδρεύουσα στον Πειραιά, το κόστος επίβλεψης για τη ναυπήγηση ενός πλοίου supramax 64.000 τόνων ανέρχεται στα 393.500 δολάρια και το κόστος επίβλεψης για τη ναυπήγηση δύο τέτοιων πλοίων ανέρχεται στα 535.600 δολάρια» αναφέρει και προσθέτει, σε άλλο σημείο της αγωγής του: «Ο εναγόμενος βέβαια ήταν και αυτός μέτοχος, αλλά ό,τι φαινομενικά έχανε ως μέτοχος των πλοιοκτητριών το κέρδιζε ως ιδιοκτήτης και εκπρόσωπος των διαχειριστριών εταιρειών, άρα ήταν πάντα κερδισμένος, ενώ εγώ έβγαινα πάντα χαμένος» γράφει στην αγωγή του και προσθέτει ότι η ζημιά του ανέρχεται στο ποσό των 28.090.948 ευρώ.

Για την ιστορία, τα πρώτα τέσσερα πλοία που ναυπηγήθηκαν πουλήθηκαν το 2016 χωρίς ο κ. Μπόμπολας, όπως λέει ο ίδιος, να εισπράξει «ούτε ένα ευρώ». Από το δεύτερο επιχειρηματικό εγχείρημα, συμπληρώνει, εισέπραξε 3 εκατ. ευρώ το 2018 όταν πούλησε τις μετοχές του στις εταιρείες του Θοδωρή Βενιάμη.  Για αυτές τις τελευταίες ο κ. Μπόμπολας αναφέρει ότι «υπέρ της υπογραφής των ως άνω ιδιωτικών συμφωνητικών είχε γνωμοδοτήσει σε μένα ο τότε δικηγόρος μου Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, ο οποίος ήταν παράλληλα νομικός σύμβουλος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, άρα συνεργάτης και του εναγόμενου ως Προέδρου της ως άνω Ενώσεως, και αμείφθηκε από εμένα με το ποσό των 30.000 ευρώ στις 7.11.2018, χωρίς να μου επισημάνει ότι είχα πέσει θύμα απάτης και ότι τα συμφωνητικά αυτά δεν έπρεπε να τα υπογράψω διότι δεν κατοχύρωναν τα συμφέροντα μου, αφού επέτρεπαν  την επιστροφή ενός μικρού μόνο μέρους των χρημάτων που δικαιούμην να διεκδικήσω από τον εναγόμενο για την αδικοπραξία (απάτη) που είχε τελέσει εις βάρος μου, κάτι που ο Αντωνόπουλος ασφαλώς το γνώριζε λόγω της εμπειρίας και της θέσεως του».

Η απάντηση του κ. Θοδωρή Βενιάμη

Η «Ζούγκλα» απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θοδωρή Βενιάμη, ο οποίος μας έδωσε την εξής λακωνική απάντηση: «Όλα αυτά είναι φαντασιώσεις του κ. Μπόμπολα, εκτός πραγματικότητας και έχει λάβει την απάντηση μου επ’ αυτών».