Μειώνονται οι ελπίδες για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

0
4

Η επιτροπή των υπουργών του OPEC+ πρότεινε να διατηρηθεί ο υφιστάμενος ρυθμός των σταδιακών αυξήσεων στην παραγωγή, αγνοώντας τις εκκλήσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για μεγαλύτερη αύξηση, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η κοινή επιτροπή παρακολούθησης του OPEC+, η οποία επιβλέπει τις περικοπές στην παραγωγή, πρότεινε η αύξηση να διατηρηθεί στα 400.000 βαρέλια την ημέρα και τον Δεκέμβριο, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές από τη συνεδρίαση των πετρελαιοπαραγωγών. Ο OPEC+ θα εξετάσει την πρόταση της επιτροπής στη συνεδρίαση των υπουργών του.  

Η αύξηση της παραγωγής δεν φτάνει για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση που έχει πυροδοτήσει η οικονομική ανάκαμψη μετά την παγκόσμια ύφεση που προκάλεσε η πανδημία. Η περιορισμένη προσφορά έχει οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου σε ένα ράλι περίπου 30% από τον Αύγουστο.

Αν ο OPEC+ απορρίψει τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για αύξηση της παραγωγής, θα μπορούσε να επιδεινώσει την κόντρα του με τον Λευκό Οίκο, την ίδια στιγμή που πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα στρατηγικά της αποθέματα σε μια προσπάθεια να μειώσει τις τιμές.

Αυτή την ώρα το Brent Ιανουαρίου κερδίζει 1,26 δολ. ή 1,5% στα 83,25 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures, ενώ το WTI Δεκεμβρίου προσθέτει 97 cents ή 1,2% στα 81,83 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.