Νέα ρεκόρ στις ευρωαγορές μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις Λαγκάρντ για τα επιτόκια

0
2

Άλλο ένα ρεκόρ σημείωσαν τη Δευτέρα οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ για τα επιτόκια που βοήθησαν να αμβλυνθούν οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο η κεντρική τράπεζα να κινηθεί νωρίτερα από το αναμενόμενο για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα ότι το ράλι των τιμών καταναλωτή τους τελευταίους μήνες, αν και αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο, θα αρχίσει να επιβραδύνει από το 2022.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάποια προσαρμογή της πολιτικής της ΕΚΤ θα πλήξει την οικονομία, την ίδια στιγμή που η άνοδος των τιμών θα ξεκινήσει να χάνει από μόνη της τη δυναμική της, ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Pablo Hernandez de Cos δήλωσε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα δεν είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια της το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Ο de Cos ανέφερε ότι μια αύξηση των επιτοκίων δεν εξετάζεται καν "για την περίοδο κοντά στο δεύτερο μισό του 2022" καθώς οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΕΚΤ για μια τέτοια κίνηση δεν αναμένεται να έχουν ικανοποιηθεί, με βάση τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας.

Η πρόβλεψη της ΕΚΤ είναι ότι ο πληθωρισμός θα είναι κάτω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% το 2023.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,35% στις 488,43 μονάδες, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.

Σε νέο ιστορικό υψηλό σκαρφάλωσε και ο γερμανικός DAX, σημειώνοντας άνοδο 0,3% στις 16.148,64 μονάδες, ενώ και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε σε ρεκόρ, ενισχυμένος κατά 0,5% στις 7.128,63 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,05% στις 7.351,86 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,5%, ενώ ο ισπανικός IBEX έκλεισε με μικρά κέρδη 0,2%.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ο τίτλος της Airbus ενισχύθηκε 1,7% μετά την είδηση ότι η εταιρεία έλαβε μια παραγγελία πολλών εκατομμυρίων για 255 αεροσκάφη A321neo.

Οι μετοχές της Royal Dutch Shell σημείωσαν άλμα 2,1% μετά την ανακοίνωση του ενεργειακού κολοσσού ότι θα απλοποιήσει την επιχειρηματική της δομή και θα μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ολλανδία.

Στον αντίποδα, η ισπανική τράπεζα BBVA κατρακύλησε 4,3% στον απόηχο της προσφοράς της για την εξαγορά του υπόλοιπου της Garanti BBVA έναντι 2,25 δισ. ευρώ.