Ο πληθωρισμός πιέζει για δεύτερη ημέρα τη Wall Street

0
3

Πτωτικά για δεύτερη ημέρα κινούνται οι δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, μετά από ένα πολυήμερο ανοδικό σερί που οδήγησε τους δείκτες σε αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ, με την επενδυτική ψυχολογία να βαραίνουν σήμερα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που σκαρφάλωσε σε πολυετή υψηλά.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 23,56 μονάδες ή 0,06% και κινείται στις 36.296,42 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί κατά 0,19% και διαμορφώνεται στις 4.676,21 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει απώλειες 0,50% στις 15.806,90 μονάδες.

Την Τρίτη, ο δείκτης των blue chips έχασε 112,24 μονάδες ή -0,31% και έκλεισε στις 36.319,98 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε 16,45 μονάδες ή -0,35% στις 4.685,25 μονάδες, τερματίζοντας ένα οκταήμερο ράλι, ενώ ο Nasdaq έχασε 95,81 μονάδες ή -0,60% στις 15.886,54 μονάδες, μετά από ένα 11ημερο ανοδικό σερί.

Την επενδυτική ψυχολογία πλήττει σήμερα ο πληθωρισμός, καθώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης έδειξαν ότι σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο τριών δεκαετιών, γεγονός που πυροδότησε νέους φόβους ότι η Federal Reserve ίσως αναγκαστεί να επιταχύνει τη σύσφιξη της πολιτικής της και προχωρήσει νωρίτερα από το αναμενόμενο σε αύξηση των επιτοκίων της πλήττοντας τις μετοχές και τα ομόλογα.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 6,2% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,9%, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε κατά 0,6%.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν την ετήσια αύξηση στο 5,9%, με άνοδο 0,6% από τον προηγούμενο μήνα.

Πρόσθετες πιέσεις στις μετοχικές αξίες ασκεί και η αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων που πήραν την ανιούσα μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, καθώς η αύξηση των επιτοκίων περιορίζει τις αποτιμήσεις των μελλοντικών κερδών και ως εκ τούτου μπορεί να πλήξει ιδιαίτερα τις μετοχές "ανάπτυξης”, όπως είναι οι τίτλοι της τεχνολογίας.

«Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή της Τετάρτης έδειξε ότι ο πληθωρισμός κινήθηκε για έναν ακόμη μήνα πολύ πάνω από τον στόχο της Federal Reserve, κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας και των ελλείψεων εργατικού δυναμικού. Εάν ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει, η Federal Reserve μπορεί να συσφίξει με ταχύτερο ρυθμό τη νομισματική πολιτική της και να αυξήσει τα επιτόκια, κάτι που θα μπορούσε να βλάψει τις μετοχές και τα ομόλογα», επισημαίνει η Nancy Davis, ιδρύτρια της Quadratic Capital Management.