Οι αμερικανοί «ξεχνούν» την πανδημία – Τους απασχολεί πλέον ο πληθωρισμός και η οικονομία

0
3

Οι Αμερικανοί ολοένα και περισσότερο παύουν να ασχολούνται με τον κορονοϊό και επικεντρώνονται σε άλλα ζητήματα, κυρίως στην αύξηση των τιμών καταναλωτή και άλλους τομείς της οικονομίας όπου φαίνεται να υπάρχει λιγότερη εμπιστοσύνη στους Δημοκρατικούς, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos, σε μια αλλαγή που μπορεί να ευνοήσει τους Ρεπουμπλικάνους στις ενδιάμεσες εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Ενώ η COVID-19 συνεχίζει να στοιχίζει τη ζωή σε πάνω από 1.000 ανθρώπους κάθε μέρα στις ΗΠΑ, η πανεθνική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις 18-22 Οκτωβρίου έδειξε ότι η εστίαση των πολιτών στα θέματα δημόσιας υγείας και ασθενειών έχει μειωθεί από τις αρχές του έτους. Τον Οκτώβριο, μόλις το 12% των ενήλικων Αμερικανών χαρακτήρισαν τα θέματα δημόσιας υγείας όπως ο κορονοϊός βασική εθνική προτεραιότητα, συγκριτικά με 20% τον Φεβρουάριο.

Στο μεταξύ, τα δύο τρίτα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πλειονότητας των Δημοκρατικών, των Ρεπουμπλικάνων και των ανεξάρτητων ψηφοφόρων, λένε ότι «ο πληθωρισμός είναι πολύ μεγάλη ανησυχία για μένα».

Οι Αμερικανοί παρακολουθούν στενά την αγορά εργασίας, όπως διαμορφώθηκε την εποχή της πανδημίας, όπου οι επιχειρήσεις πασχίζουν να βρουν επαρκή αριθμό εργαζομένων, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν άνεργοι: η δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos έδειξε ότι το 73% των ενηλίκων θέλουν οι πολιτικοί ηγέτες να επικεντρωθούν στην απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη.

Πρόκειται για μια δραματική μεταστροφή στο πολιτικό σκηνικό μέσα με μόλις ένα χρόνο. Ο Τζο Μπάιντεν και το Δημοκρατικό του κόμμα κέρδισαν τον Λευκό Οίκο και τον έλεγχο του Κογκρέσου πέρυσι με μια καμπάνια που επικεντρώθηκε στην πανδημία και τον τρόπο διαχείρισής της από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να σταματήσουν να ανησυχούν για τον κορονοϊό» ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια, δήλωσε ο Νίκολας Βαλεντίνο, πολιτικός επιστήμων από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

«Όταν κοιτούν γύρω τους βλέπουν άλλα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν», δήλωσε ο Βαλεντίνο. «Βλέπουν παντού αγγελίες εργασίας. Περιμένουν σε μεγάλες ουρές στα σούπερ μάρκετ. Περιμένουν να τους παραδοθούν πράγματα γιατί είναι αργή η εφοδιαστική αλυσίδα».

Τον περασμένο Νοέμβριο, η πλειονότητα των ψηφοφόρων -61%– είπε ότι η COVID-19 ήταν «σημαντικός παράγοντας» στον καθορισμό της επιλογής τους για την προεδρία και αυτοί οι ψηφοφόροι στήριξαν τον Μπάιντεν έναντι του Τραμπ, σύμφωνα με τα exit polls των εκλογών του 2020.

Ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του με το 55% των πολιτών να τον εγκρίνει ενώ επιδοκιμάστηκε για τον επιθετικό τρόπο με τον οποίο εξασφάλισε εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 και μέτρα στήριξης σχεδόν 2 τρισεκ. δολαρίων από το Κογκρέσο.

Έκτοτε η δημοτικότητα του Μπάιντεν έχει μειωθεί, ακόμα και μεταξύ αυτών των Δημοκρατικών και των ανεξάρτητων που τον βοήθησαν να μπει στον Λευκό Οίκο.

Η δημόσια έγκριση των επιδόσεων του Μπάιντεν στην οικονομία, τη μετανάστευση, την εθνική ενότητα ακόμα και την αντιμετώπιση του κορονοϊού μειώνεται σχεδόν κάθε μήνα από τον Απρίλιο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Συνολικά, η έγκριση των επιδόσεων του Μπάιντεν στην προεδρία βρίσκεται τώρα κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα της χρονιάς. Η τελευταία εβδομαδιαία έρευνα έδειξε ότι το 44% των Αμερικανών ενηλίκων εγκρίνουν τον πρόεδρο, το οποίο είναι κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από τον Ιανουάριο, ενώ το 51% τον αποδοκιμάζουν, με το ποσοστό αυτό να είναι αυξημένο κατά 19 μονάδες κατά την ίδια αυτή περίοδο.

«Αυτοί οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, που ανησυχούσαν πολύ για τις αστοχίες του Ντόναλντ Τραμπ πριν από ένα χρόνο, πιθανόν δεν είναι ικανοποιημένοι με το πώς πηγαίνουν τώρα τα πράγματα», δήλωσε ο Ντόναλντ Γκριν, εκλογολόγος στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια. «Γι’ αυτό τον λόγο πολλοί Δημοκρατικοί είναι στο όριο».

Την ίδια ώρα, σχεδόν εννέα στους 10 Δημοκρατικούς τάσσονται υπέρ των αυξήσεων φόρων για τους πλούσιους, το 76% λένε ότι η κλιματική αλλαγή θα πρέπει να είναι η βασική ανησυχία για κάθε χώρα, ενώ το 78% λένε ότι «είναι πολύ εύκολο να έχει κανείς πρόσβαση σε όπλα».

Στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, το 95% των Ρεπουμπλικάνων στηρίζουν τουλάχιστον μια από τις βασικές αρχές του κόμματος: το να δίδεται προτεραιότητα στην οικονομία έναντι όλων των άλλων θεμάτων, την επαγρύπνηση για τον πληθωρισμό, τις φορολογικές μειώσεις και την κρατική απορρύθμιση.

Είναι επίσης λιγότερο πιθανόν σε σχέση με τους Δημοκρατικούς και τους ανεξάρτητους να στηρίξουν τις κυβερνητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Περίπου οι μισοί Ρεπουμπλικάνοι –51%– είναι αντίθετοι στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία, ενώ το 44% στηρίζουν το μέτρο αυτό. Μόνο το 18% των Δημοκρατικών και των 30% των ανεξάρτητων ψηφοφόρων είναι αντίθετοι με τη χρήση μάσκας στα σχολεία.

Με τις ενδιάμεσες εκλογές να απέχουν ένα χρόνο, καμία πλευρά δεν έχει μεγάλο πλεονέκτημα στην πολιτική δέσμευση: το 61% των Δημοκρατικών και το 63% των Ρεμπουμπλικάνων λένε ότι «απολύτως βέβαιοι» ότι θα ψηφίσουν.

Οι δημοσκοπήσεις Reuters/Ipsos διενεργούνται διαδικτυακά, στην αγγλική γλώσσα, σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες. Η δημοσκόπηση αυτή έγινε στις 18-22 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή 4.430 ενηλίκων.