Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού μειώνουν δραστικά την παραγωγικότητα στις ΗΠΑ

0
3

Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού που καταγράφονται στην αμερικανική αγορά εργασίας το τελευταίο διάστημα εκτόξευσαν το κόστος εργασίας για τις επιχειρήσεις το τρίτο τρίμηνο του έτους, αντανακλώντας τις υψηλότερες αμοιβές που καλούνται να καταβάλουν στους εργαζομένους τους αλλά και την επιβράδυνση της παραγωγής που συνδέεται με τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ειδικότερα, το λεγόμενο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αυξήθηκε κατά 8,3% το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ την Πέμπτη.

Η εκτίναξη του εργατικού κόστους οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις πληρώνουν υψηλότερους μισθούς και επιδόματα για να προσελκύσουν νέους εργαζόμενους και να διατηρήσουν τους υπάρχοντες εν μέσω της μεγαλύτερης έλλειψης εργατικού δυναμικού εδώ και δεκαετίες.

Το ποσό των μισθών και των παροχών που καταβλήθηκαν στους εργαζόμενους αυξήθηκε με ρυθμό 2,9% το τρίτο τρίμηνο.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα και στην παραγωγή τους, καθώς λόγω των προβλημάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού αδυνατούν να εξασφαλίσουν επαρκείς προμήθειες για να διατηρήσουν την παραγωγική δυναμικότητά τους στο φουλ.

Έτσι, παρότι οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν κατά 7% το τρίτο τρίμηνο του έτους, η παραγωγή αυξήθηκε μόλις κατά 1,7%.

Ως αποτέλεσμα η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ μειώθηκε με ετήσιο ρυθμό 5%. Η παραγωγικότητα καθορίζεται από τη διαφορά μεταξύ της παραγωγής και των ωρών εργασίας.