«Πατάει» φρένα η Wall Street

0
4

Με απώλειες κινούνται οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, κρατώντας ωστόσο "επαφή" με τα ιστορικά υψηλά τους, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης και παράλληλα να σταθμίζουν τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.  

Τα ισχυρά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ βοήθησαν να αμβλυνθούν οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο από το ράλι του πληθωρισμού στην καταναλωτική συμπεριφορά και τη μεταποιητική δραστηριότητα.

Ωστόσο, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve και αν θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίνω νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν με ώθηση από τις ενδείξεις ότι η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται σε καλό δρόμο.

H αμερικανική αγορά αφομοιώνει επίσης τα ισχυρά κέρδη των εταιρειών λιανικής πώλησης που ανακοινώθηκαν σήμερα. Ειδικότερα, η Target συνεχίζει να δείχνει την ίδια ισχύ στο τέλος του έτους όπως και στην αρχή του, ανακοινώνοντας κέρδη και έσοδα στο γ΄ τρίμηνο που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις της Wall Street.

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,49 δισ. δολάρια ή 3,04 δολάρια ανά μετοχή, υψηλότερα από τα 1,01 δισ. δολάρια ή 2,01 δολάρια ανά μετοχή προς από ένα χρόνο. Η μετοχή της ωστόσο διαπραγματεύεται με απώλειες άνω του 5% στην αρχή της συνεδρίασης.

Η Lowe's ενισχύεται κατά 2,3%, σε έδαφος ρεκόρ, με την εταιρεία λιανικής πώλησης ειδών σπιτιού να ανακοινώνει κέρδη και έσοδα για το γ' τρίμηνο που ξεπέρασαν τις προσδοκίες, μια αύξηση-έκπληξη στις πωλήσεις ίδιων καταστημάτων, ενώ αναθεώρησε ανοδικά τις προοπτικές της για το σύνολο του έτους.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ κινείται ελαφρώς ανοδικά στο 1,639% και το αμερικανικό δολάριο σημειώνει μικρή άνοδο της τάξηςτου 0,05%.  

Στα μάκρο της ημέρας πτώση 0,7% καταγράφηκε στις ενάρξεις κατοικιών τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, καθώς οι ελλείψεις κάποιων υλικών και το άλμα των τιμών συνεχίζει να περιορίζει την κατασκευαστική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατοικιών υποχώρησαν 0,7% στο εποχιακό προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,520 εκατ. μονάδων τον προηγούμενο μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.
Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow υποχωρεί κατά 0,4% πέριξ των 36.000 μονάδων, ο ευρύτερος S&P 500 χάνει 0,31% στις 4.680 μονάδες και ο τεχνολογικό Nadaqδιολισθαίνει κατά 0,25% στις 15.930 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, 13 κινούνται με θετικό πρόσημο και 17 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται οι Boeing (+1,28%) και Apple (+0,8%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι Visa Inc (-4,95%) και Caterpillar (-1,95%).

Η Rivian, η πλέον χρηματοδοτημένη νεοφυής εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων στην ιστορία των ΗΠΑ, συνεχίζει το ράλι της στο χρηματιστήριο μετά το ντεμπούτο της στο ταμπλό του Nasdaq προ ημερών – με αποτέλεσμα η εταιρεία από Ιρβάιν της Καλιφόρνια να έχει αποσπάσει ήδη τον τίτλο της τρίτης πολυτιμότερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, μετά την Tesla που βρίσκεται στην κορυφή και την Toyota που ακολουθεί στη δεύτερη θέση.

Η μετοχή της Rivian σημείωσε "άλμα” περίπου 15% τη Δευτέρα, κλείνοντας στα 149,36 δολάρια. Αύξηση που ώθησε την κεφαλαιοποίησή της στα 146,3 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα να βρίσκεται πίσω μόνο από την Toyota που έχει χρηματιστηριακή αξία 255,5 δισ. δολαρίων και την Tesla που "οδηγεί” την κούρσα με κεφαλαιοποίηση 1 τρισ. δολαρίων, έχοντας ήδη "προσπεράσει” παγκόσμιο κολοσσό Volkswagen, με χρηματιστηριακή αξία 140 δισ. δολαρίων. Η μετοχή της έχει γράφει κέρδη 38% από την είσοδό της στο ταμπλό, στις 10 Νοεμβρίου.