«Πετάνε» σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου

0
3

Σε πλήρη εξέλιξη το δεύτερο κύμα της ενεργειακής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη, αυτή τη φορά με υπαιτιότητα της Γερμανίας. Έτσι νέo άλμα σημειώνουν σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς η καθυστέρηση στη διαδικασία έγκρισης του νέου αγωγού από τη Ρωσία εντείνει τις ανησυχίες για την πορεία του εφοδιασμού της Ευρώπης εν μέσω των δύσκολων καιρικών συνθηκών της χειμερινής περιόδου.

Οι ενεργειακές αρχές της Γερμανίας ανέστειλαν την Τρίτη τις διαδικασίες για την έγκριση λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2, μειώνοντας τις ελπίδες να υπάρξει το επόμενο διάστημα μια σημαντική αύξηση της προσφοράς.

Το συμβόλαιο του φυσικού αερίου παραδόσεως Δεκεμβρίου στην Ολλανδία, το βασικό συμβόλαιο για την Ευρώπη, σημείωσε άλμα σχεδόν 8% την Τετάρτη στα 101,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτό είναι το υψηλότερο από τις 18 Οκτωβρίου.

Το συμβόλαιο για τον Ιανουάριο κερδίζει 7,8% στα 101,61 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το βρετανικό συμβόλαιο για τους πρώτους τρεις μήνες του 2022 σκαρφαλώνει με ράλι σχεδόν 12% στις 2,45 λίρες ανά θερμική μονάδα.

"Το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού φαίνεται πλέον να είναι πλέον πιο μακρινό απ' ό,τι περιμέναμε προηγουμένως" αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs σε σημείωμα τους, προσθέτοντας ότι πλέον περιμένουν να ξεκινήσει το Φεβρουάριο του επόμενου έτους.