Σε υψηλό 16 μηνών το δολάριο μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

0
3

Σε υψηλό 16 μηνών σκαρφαλώνει το δολάριο έναντι του ευρώ και άλλων νομισμάτων, ενώ το γεν διολισθαίνει σε χαμηλά πολλών ετών, στον απόηχο των στοιχείων, που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ και έδειξαν άλμα του πληθωρισμού στο υψηλότερο επίπεδο από το 1990, αναζωπυρώνοντας τις προσδοκίες για μια ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων από την αμερικανική Federal Reserve.

Το ευρώ υποχωρεί στο $1,1459 σήμερα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ακολουθήσει την αμερικανική Fed στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, αλλά με σημαντική καθυστέρηση.

Η βρετανική λίρα σημειώνει μικρές απώλειες σε νέο χαμηλό 11 μηνών στο $1,3388, ενώ το γεν κινείται στα 114,15 ανά δολ – κοντά στο χαμηλό τεσσάρων ετών που σημείωσε τον προηγούμενο μήνα στο 114,69.

«Αν οι επενδυτές οδηγήσουν το EUR-USD προς το επόμενο επίπεδο στήριξης κοντά στα $1,1425 και $1,1380 θα είναι ένα μεγάλο τεστ για την αγορά σήμερα», αναφέρουν οι αναλυτές της UniCredit στο Reuters.

«Ωστόσο, το τεστ αυτό θα εξαρτηθεί πιθανότητα από τη μελλοντική άνοδο των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα και την επακόλουθη διεύρυνση των spreads μεταξύ των αμερικάνικων και γερμανικών τίτλων», πρόσθεσε.

Η άνοδος του δολαρίου έχει πλήξει και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, με τον σχετικό  δείκτη του MSCI να γνωρίζει τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων δύο μηνών.