Τσακίρης: Μόλις 40 χιλιάδες από τις 800 χιλιάδες επιχειρήσεις δανειοδοτούνται από τις τράπεζες

0
3

Την εκτίμηση ότι οι ανατιμήσεις στην αγορά είναι ένα παροδικό φαινόμενο που σύντομα θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται έκανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης.

Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι πρέπει να ανοίξει το πελατολόγιο των τραπεζών, ώστε περισσότεροι πελάτες να λαμβάνουν χρηματοδότηση με τη βοήθεια του ελληνικού δημοσίου.

Ο κ. Τσακίρης αποκάλυψε με αριθμούς την υποχρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από τις τράπεζες τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Οι πελάτες των τραπεζών σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις είναι περίπου 40 χιλιάδες σε σύνολο 800 χιλιάδων άρα έχουν ένα πάρα πολύ μικρό κομμάτι πελατών. Θα έρθουμε να βοηθήσουμε μέσω του ΕΣΠΑ με τα λεγόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Αυτό που κάνει το ΕΣΠΑ είναι να μειώνει το ρίσκο των τραπεζών έναντι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έτσι ώστε να αυξάνεται η ροή χρηματοδότησης. Πρέπει να ανοίξει το πελατολόγιο των τραπεζών έτσι ώστε περισσότεροι πελάτες να πηγαίνουν και να λαμβάνουν χρηματοδότηση με τη βοήθεια του ελληνικού δημοσίου μέσω αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα κάνουμε από το ΕΣΠΑ»

Ακόμη, ο υφυπουργός τόνισε ότι η ζήτηση μετά την πανδημία σημείωσε μεγάλη αύξηση που δεν συνδέθηκε με την προσφορά, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι από το νέο ΕΣΠΑ αναμένεται να ωφεληθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης καθώς θα γίνουν -όπως ανέφερε- επενδυτικές ενέσεις, υπογραμμίζοντας ότι έχουν απλοποιηθεί οι διαδικασίες.

   Παράλληλα, τόνισε πως το ΕΣΠΑ έχει χρηματοδοτήσει το σύστημα υγείας, όπως τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ και τα εμβόλια της γρίπης, ενώ σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων είπε πως στόχος είναι να αποτελέσουν σημαντικό κομμάτι του ΑΕΠ.