ΒοΕ: Αμετάβλητα και πάλι τα επιτόκια

0
3

Αμετάβλητα διατήρησε η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) τα επιτόκια, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των επενδυτών για μια αύξηση, που θα την καθιστούσε την πρώτη μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως που θα αύξανε τα επιτόκια μετά την πανδημία.

Η ΒοΕ διατήρησε ωστόσο ζωντανή την προσδοκία για πιο σφιχτή νομισματική πολιτική σύντομα, δηλώνοντας ότι πιθανώς θα πρέπει να αυξήσει το τραπεζικό επιτόκιο από το ιστορικό χαμηλό του 0,1% στους επόμενους μήνες, εάν η οικονομία τα πάει όπως αναμένεται.

Τα επτά από τα εννέα μέλη της, ψήφισαν να ανασταλεί η αύξηση των επιτοκίων προς το παρόν, ώστε να φανεί πόσοι άνθρωποι έμειναν άνεργοι μετά τη λήξη του κυβερνητικού προγράμματος στήριξης των θέσεων εργασίας.

Μόλις δύο μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής (ο υποδιοικητής Dave Ramsden και ο Michael Saunders) ψήφισαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 15 μονάδες βάσης.

Η προσεκτική προσέγγιση της ΒοΕ έρχεται μια ημέρα αφότου η Fed στις ΗΠΑ δήλωσε ότι θα αρχίσει να μειώνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αυτόν τον μήνα, σε έναν προάγγελο για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων που αναμένουν οι επενδυτές στα μέσα του 2022.

Η ΕΚΤ ήταν πιο σαφής σχετικά με την αποφασιστικότητα της να διατηρήσει το πρόγραμμα στήριξης στην οικονομία της ευρωζώνης.

Η πρόεδρος της Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε την Τετάρτη ότι η ΕΚΤ ήταν πολύ απίθανο να αυξήσει τα επιτόκια στο επόμενο έτος.

Στην ανακοίνωση της η BoE τόνισε πως η επιτροπή ψήφισε 6-3 υπέρ του να επιτραπεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων να φτάσει στο πλήρες μέγεθος του, των 875 δισ. στερλίνων.