Υποχώρηση των αποδόσεων στα ομόλογα μετά την παρέμβαση Λαγκάρντ

0
2

Σκληρή στάση έναντι των επενδυτών που πιέζουν για αυξήσεις των επιτοκίων «εδώ και τώρα» λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα από τη Λισσαβόνα ότι είναι μάλλον απίθανο να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της τον επόμενο χρόνο (2022).

Η Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη, παρά την άνοδο του πληθωρισμού, φέρεται αποφασισμένη να κρατήσει το κόστος δανεισμού σε ιστορικώς χαμηλά επίπεδα, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα συνεχιστεί αδιατάρακτα.

«Παρά την άνοδο του πληθωρισμού, οι προοπτικές για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα παραμένουν συγκρατημένες και, ως εκ τούτου, αυτές οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΕΚΤ προκειμένου να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της, είναι πολύ απίθανο να ικανοποιηθούν το επόμενο έτος» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Λαγκάρντ.

Η σθεναρή στάση της ΕΚΤ φαίνεται να έπεισε τις αγορές -οι οποίες ήδη είχαν προεξοφλήσει μία άνοδο των επιτοκίων κατά τουλάχιστον 0,1% έως τον Οκτώβριο του 2022- γεγονός που αντανακλάται στην περαιτέρω μείωση των αποδόσεων των ομολόγων.

Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε περαιτέρω στο 1,18% από 1,21% που κυμαίνονταν χθες. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου μειώθηκε στο 0,42% από 0,46% και του 15ετούς στο 1,21% από 1,25.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 112 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 68 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,17% από 1,25% έναντι -0,16% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,33%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανακάμπτει ελαφρώς το ευρωπαϊκό νόμισμα, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1583 δολ. από τα 1,1577 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1578 δολ.