Υποχωρούν τα ομόλογα καθώς επιδεινώνεται το κλίμα στην ευρωζώνη

Με καταρρακωμένο το ηθικό των Ευρωαπαίων καταναλωτών καθώς επελαύνει το τέταρτο κύμα της πανδημίας, οι περιφερειακές αγορές των ομολόγων κινούνται πτωτικά. Αντίθετα, το κλίμα που διαμορφώνεται ευνοεί τα γερμανικά ομόλογα. 

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας εκτιμάται ότι δημιουργούν αυξημένη πίεση στην ΕΚΤ, προκειμένου το Δεκέμβριο να μην ανακοινώσει μία δραστική «απόσυρσή» της από τις αγορές των ομολόγων, παρόλο που η άνοδος του πληθωρισμού θα δικαιολογούσε την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής προς μια πιο συντηρητική κατεύθυνση.  
 
Σήμερα η Ευρωπαική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Νοέμβριο υποχώρησε κατά 2% στο -6,8%.  

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του δ.σ της ΕΚΤ Francois Villeroy de Galhau, δήλωσε σήμερα ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και του πληθωρισμού δεν δικαιολογούν μία αλλαγή του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί για τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων της πανδημίας (ΡΕΡΡ) τον ερχόμενο Μάρτιο.  

Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά, οι αποδόσεις κινήθηκαν ανοδικά. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 1,19% από 1,15%, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κινήθηκε ανοδικά στο 0,34% από 0,30% και του 15ετούς υποχώρησε στο 1,26% από 1,21%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 24 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 2 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,17% από 1,15%, έναντι -0,30% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,47% από 1,32% που έκλεισε την Παρασκευή.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί και σήμερα το ευρωπαϊκό νόμισμα, καθώς διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στο 1,1252 δολ. από το 1,1291 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρω/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στο 1,1278 δολ..