Απώλειες μετά το τριήμερο ράλι στην Wall Street

0
4

Απώλειες καταγράφουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street την Πέμπτη, μετά από τρεις ημέρες "ράλι", το οποίο εν πολλοίς οφειλόταν στον καθησυχασμό σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της εμφάνισης της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones σημειώνει πτώση 120,63 μονάδων ή 0,34%, με τον ευρύτερο S&P 500 να "χάνει" 12,71 μονάδες ή 0,28%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 62,6 μονάδες ή 0,41%.

Μια ήπια πτώση θεωρείτο αναμενόμενη μετά τα κέρδη των προηγούμενων συνεδριάσεων, μετά την ευφορία για τις εξελίξεις γύρω από την Covid-19, που δε φαίνεται να δημιουργούν δομικές αλλαγές επί τα χείρω στην οικονομική δραστηριότητα.

Πολλές από τις μετοχές οι οποίες συνδέονται με τον κλάδο ταξιδιού, οι οποίες ηγήθηκαν των κερδών νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, κινούνται πτωτικά. Εκείνη της Carnival χάνει 2%. Οι μετοχές των καζίνο Wynn Resorts και Las Vegas Sands υποχωρούν κατά περίπου 1%, ενώ πτωτικές τάσεις διακρίνουν και τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, όπως η United και η Delta.

Η μετοχή της Rent The Runway υφίσταται πτώση 12%, μετά την ανακοίνωση ζημιών και χαμηλότερη της προ πανδημίας ανάπτυξη σε επίπεδο συνδρομητών στο τρίμηνο. Η μετοχή της κατασκευάστριας ηλεκτρικών οχημάτων Lucid κινείται πτωτικά κατά 4% pg a $1.75 billion offering of convertible senior notes.

Οι κινήσεις στο ταμπλό έρχονται μία ημέρα πριν την ανακοίνωση από το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ των στοιχείων για τον πληθωρισμό (τιμές καταναλωτή) τον Νοέμβριο. Οικονομολόγοι σε έρευνα του δικτύου Dow Jones αναμένουν αύξηση του δείκτη CPI σε ετήσια βάση κατά 6,7%. Εάν επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για τον υψηλότερο πληθωρισμό από τον Ιούνιο του 1982.

Οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Federal Reserve, αναμένεται να αντιδράσουν στον υψηλό πληθωρισμό ανακοινώνοντας, την ερχόμενη εβδομάδα, την ταχύτερη απόσυρση των διευκολυντικών μέτρων που έχουν θέσει σε κίνηση από την έναρξη της πανδημίας.

Αρχικά θα διπλασιάσουν το ποσό της μείωσης των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων από τη Fed, με το taper να φθάνει τα 30 δισ. δολ.. Η κίνηση αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για αύξηση επιτοκίων ακόμη και την άνοιξη του 2022, στην τελευταία μιας σειράς στροφών στη νομισματική πολιτική επί της προεδρίας του Jerome Powell.

Οι μετοχές έλαβαν χθες Τετάρτη ώθηση από την ανακοίνωση των Pfizer και BioNTech ότι η ενισχυτική δόση του εμβολίου τους προσφέρει σημαντική προστασία έναντι της μετάλλαξης Όμικρόν.

Σύμφωνα με την Bank Of America, μολονότι ο κορονοϊός είναι εδώ για να μείνει, "η ενδημική του φάση, στην οποία η μόλυνση των ανθρώπων θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά οι θάνατοι, τα lockdown και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα είναι σπάνια φαινόμενα, πλησιάζει".

Ο Ed Moya, ανώτερος αναλυτής της Oanda, ανέφερε ότι η αγορά αναμένει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την επίδραση που θα έχουν στη νομισματική στρατηγική της Fed.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow,  8 κινούνται με θετικά πρόσημα και 22 με αρνητικά. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Apple, Visa, Walgreens Boots Alliance, ενώ των απωλειών ηγούνται εκείνες των Boeing, Dow Inc. και Caterpillar.

Οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ – στην εβδομάδα μετά την περίοδο της Ημέρας των Ευχαριστιών – υποχώρησαν σε χαμηλό 52 ετών, αντανακλώντας τη μεγάλη απροθυμία των εταιρειών να απολύσουν εργαζομένους εν μέσω της μεγαλύτερης έλλειψης εργατικού δυναμικού των τελευταίων δεκαετιών.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις υποχώρησαν κατά 43.000 στις 184.000 στην εβδομάδα που έληξε στις 4 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας της χώρας. Το προηγούμενο χαμηλότερο επίπεδο είναι στις 182.000 στην εβδομάδα έως τις 6 Σεπτεμβρίου του 1969. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 211.000, σύμφωνα με έρευνα του Dow Jones.

Αν και υπάρχουν πολλές ελεύθερες θέσεις εργασίας, ένα μεγάλο μέρος της μείωσης φάνηκε να οφείλεται σε ζητήματα που σχετίζονται με την περίοδο των εορτών. Η διαδικασία της κυβέρνησης για την προσαρμογή των αιτήσεων στις εποχικές ανάγκες δημιουργεί μερικές φορές στρεβλώσεις κατά τη διάρκεια των εορτών.

Ο πραγματικός αριθμός των αιτήσεων, για παράδειγμα, αυξήθηκε απότομα την περασμένη εβδομάδα και πλησίασε τις 300.000.