Αχτσιόγλου: «Η ακρίβεια πνίγει τους πολίτες»

0
2

«Η ανάκαμψη που σημειώνεται το 2021 είναι αποτέλεσμα της μεταβολής που αποτυπώνεται με το τι συνέβη το 2020, όπου όπως ξέρετε η χώρα μας βρέθηκε με τη δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη. Το αποτέλεσμα του 2021 είναι αποτέλεσμα της σύγκρισης με τη βαθιά ύφεση του 2020. Δεν αποδεικνύει λοιπόν αυτό κάποια μεγάλη επιτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στο κανάλι της Βουλής.

Αυτό που έχει αξία αν θέλει να δει κανείς συγκριτικά με το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι το ρυθμό με τον οποίο καλύπτει η κάθε χώρα το χαμένο έδαφος. Και σ αυτή τη σύγκριση η χώρα μας βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι αν δούμε τι πραγματικά συμβαίνει στην Ελληνική κοινωνία εκεί θα διαπιστώσουμε την τεράστια απόσταση ανάμεσα σε αυτούς τους δείκτες και την κοινωνική πραγματικότητα. Η ελληνική κοινωνία σήμερα σαρώνεται από δύο πολύ μεγάλα προβλήματα. Το ένα πρόβλημα είναι η πανδημία στο οποίο η χώρα μας βρίσκεται σε δραματικό επίπεδο.

Έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ευρώπη, άνθρωποι καθημερινά διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, έχουμε έναν Πρωθυπουργό που δηλώνει ότι δε διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο όσοι διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ από αυτούς που διασωληνώνονται εντός ΜΕΘ και καταγγελίες από τους υγειονομικούς γιατρούς ότι κρατούνται κενές κλίνες ΜΕΘ για «επιφανείς» πολίτες. Πρόκειται για μια συνολική καταρρέουσα κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι μετά από όλα αυτά η κυβέρνηση προϋπολογίζει εν μέσω πανδημικής κρίσης λιγότερα χρήματα για το 2022 για το δημόσιο σύστημα υγείας από ότι το 2021, 820 εκατομμύρια μείον στην κρατική χρηματοδότηση. Η κυβέρνηση λέει ότι έχει κρατήσει 600 εκατομμύρια στην άκρη, ως έκτακτα, αν χρειαστούν. Αυτό που δεν λέει είναι ότι φέτος ως τέτοια έκτακτα κονδύλια δαπανήθηκαν 1,2δις, σχεδόν διπλάσια από αυτά που προϋπολογίζει ως έκτακτα για του χρόνου.

Και τούτο ενώ αυτά τα 1,2 δις αποδείχθηκαν δραματικά ανεπαρκή. Και όλο αυτό ενώ τούτη τη στιγμή που βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση πανδημικά από ότι πέρσι. Αυτό αντανακλά μια διαρκή αντίληψη υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας και όχι ενίσχυσής του με μόνιμο τρόπο. Αλλά και στο κομμάτι των διορισμών η Κυβέρνηση δεν προέβη στις προσλήψεις που έπρεπε, με αποτέλεσμα να βρεθούμε με λιγότερους μόνιμους υγειονομικούς από ότι είχαμε το 2019.

Αναφορικά με την ακρίβεια η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε: Ο πληθωρισμός του Νοεμβρίου αναμένεται κοντά στο 4%. Έχουμε μεγάλες αυξήσεις όχι μόνο στην ενέργεια αλλά και σε βασικά αγαθά διατροφής και διαβίωσης. Τα νοικοκυριά δεν μπορούν να θερμάνουν το σπίτι τους, να καλύψουν βασικές ανάγκες βιοπορισμού της οικογένειας.

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει δράσει εκ των προτέρων. Θα έπρεπε να έχει κάνει παρέμβαση, ρυθμιστική, στην αγορά ενέργειας.

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι μπορεί ο πληθωρισμός στην Ελλάδα συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να είναι χαμηλός, όμως , η θέση της χώρας επιδεινώνεται διαρκώς, μήνα το μήνα. Ταυτόχρονα στην Ελλάδα δεν έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας. Δεν έχει γίνει αύξηση του κατώτατου μισθού, δεν έχει γίνει μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Δεν έχουν ληφθεί μέτρα όπως σε άλλες χώρες. Δε πρέπει να ξεχνάμε εξάλλου ότι η Ελλάδα εξήλθε από μια βαθιά δωδεκαετή κρίση. Τα νοικοκυριά δεν έχουν επομένως τις ίδιες αντοχές απέναντι στις ανατιμήσεις σε σχέση με άλλες χώρες που η οικονομία τους είναι ισχυρή εδώ και χρόνια.

Αναφερόμενη στο σύμφωνο σταθερότητας, η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε την ανάγκη αναθεώρησής του ώστε να απεγκλωβιστούμε από τον αυθαίρετο κανόνα χρέους προς ΑΕΠ, να αναθεωρηθεί στην κατεύθυνση που θα επιτρέπει στα κράτη να δαπανούν, να επενδύουν με πιο μόνιμο τρόπο και στη δημόσια υγεία και στις υποδομές και στη δημόσια παιδεία.

Και ενώ υπάρχει ανοιχτή αυτή η συζήτηση αναθεώρησής του η κυβέρνηση πήγε και δεσμεύτηκε σε μία μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή – τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη! Δεν είναι απλώς ακατανόητο αλλά και εξοργιστικό ότι έκανε κάτι τέτοιο, να δηλώσει δηλαδή ότι εμείς θα κάνουμε την πιο απότομη και την πιο γρήγορη δημοσιονομική προσαρμογή.