Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Στο 7% η ανάπτυξη το 2021

Διατηρείται η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, με μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ κατά 13,4%, σε ετήσια βάση, αναφέρει μεταξύ άλλων το Τριμηνιαίο Δελτίο του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, με τίτλο «Μακροοικονομικές και Δημοσιονομικές εξελίξεις».

Το Συμβούλιο εκτιμά ότι λαμβάνοντας υπόψη ότι το 4ο τρίμηνο του 2021 δεν υπήρξαν σημαντικά μέτρα περιστολής της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, αλλά και το γεγονός ότι η πλειονότητα των βραχυχρόνιων δεικτών οικονομικής συγκυρίας εμφάνισαν θετικές επιδόσεις τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, αναμένεται η αύξηση του ΑΕΠ του 2021 να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει το 7%.

Σύμφωνα με το Δελτίο καταγράφεται θετική μεταβολή, σε ετήσια βάση, σε όλες τις συνιστώσες του ΑΕΠ:

-    ιδιωτική κατανάλωση +8,6%
-    δημόσια κατανάλωση +5,7%
-    ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου +18,1%
-    εξαγωγές +48,6%

Συνεχίζεται η μείωση της ανεργίας κατά πέμπτο συνεχόμενο μήνα, με το ποσοστό της να διαμορφώνεται, τον Σεπτέμβριο, στο 13%, ενώ παράλληλα διατηρούνται οι πληθωριστικές πιέσεις, με τον Εν.ΔΤΚ να αυξάνεται τον Νοέμβριο κατά 4,3%. Χαμηλά, ωστόσο, παραμένει ο δομικός πληθωρισμός (0,9%).

Υπογραμμίζει ωστόσο, ότι αν οι πληθωριστικές πιέσεις στην ενέργεια επιμείνουν τότε είναι πιθανόν ο Εν. ΔΤΚ το 2022 να υπερβεί τον στόχο του υπουργείου Οικονομικών για ρυθμό πληθωρισμού 0,8%.

Παραμένει υψηλά το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (€5,6 δισ. το εννεάμηνο), παρά την ισχυρή ανάκαμψη των τουριστικών εισπράξεων

Το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού είναι συγκρατημένο στο δεκάμηνο (3,4% του ΑΕΠ). Πιθανόν να διαμορφωθεί για το σύνολο του έτους σε επίπεδα χαμηλότερα των αναφερόμενων στην Εισηγητική Έκθεση Προϋπολογισμού 2022 (7,3% του ΑΕΠ)

Οι πρόδρομοι δείκτες οικονομικής συγκυρίας προοιωνίζονται διατήρηση της ανάκαμψης κατά το 4ο τρίμηνο του 2021.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Κορλίρας δήλωσε σχετικά:

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνει και το συγκεκριμένο Τριμηνιαίο Δελτίο Μακροοικονομικών & Δημοσιονομικών Εξελίξεων, η συνολική εικόνα της ελληνικής οικονομίας συνεχίζει να βελτιώνεται αισθητά.

Η εξέλιξη των βασικών δεικτών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη το 2021 θα ξεπεράσει τις αρχικές προβλέψεις και η θετική αυτή πορεία θα συνεχισθεί και το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, η αβέβαιη εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, με τη πιθανή επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον, την παρούσα χρονική στιγμή μας επιβάλλει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και να αναμένουμε τα ενδεχόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, καθώς και τις πιθανές επιπτώσεις τους στην οικονομική δραστηριότητα».