ΔΝΤ: Η ισπανική οικονομία δεν ανακάμπτει όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ισπανίας αυτό το έτος και το επόμενο, επικαλούμενο την παρατεταμένη επίδραση της πανδημίας του κορονοϊού στους κλάδους της οικονομίας που απαιτούν ανθρώπινη επαφή, και στα επίμονα προβλήματα στον εφοδιασμό.

Το ΔΝΤ αναμένει τώρα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί 4,6% το 2021, χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη για 5,7%, και 5,8% το 2022 έναντι αρχικών εκτιμήσεων για 6,4%.

Το 2020 το ισπανικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 10,8%

Τα νέα στοιχεία είναι αντίστοιχα των εκτιμήσεων της Κομισιόν και της Τράπεζας της Ισπανίας, αλλά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 6,5% αυτό το έτος.

Η ισπανική οικονομική δραστηριότητα δεν αναμένεται να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα πριν από τα τέλη του 2022 ή τις αρχές του 2023, τόνισε το Ταμείο.

Ενώ το Ταμείο υποστηρίζει τα τρέχοντα μέτρα τόνωσης της οικονομίας και τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις, προειδοποεί ότι η δημοσιονομική ανισορροπία θα πρέπει να αντιστραφεί μεσοπρόθεσμα.

"Η Ισπανία πρέπει να μειώσει τα επίπεδα χρέους της, σε πιο υγιή επίπεδα, και να δημιουργήσει χώρο ώστε να απαντήσει σε μελλοντικές κρίσεις”, τόνισε., υποδηλώνοντας ότι το 2023 είναι η ώρα για την έναρξη της δημοσιονομικής ενοποίησης.