Γαλλία: Ισχυρότερη της αναμενόμενης αναμένεται η ανάκαμψη

0
4

Ισχυρότερη της αναμενόμενης αποδεικνύεται η ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας, που αναμένεται να αναπτυχθεί με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 52 ετών θέτοντας την αγορά εργασίας σε υγιείς βάσεις εν όψει της εκλογικής χρονιάς στη Γαλλία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

Ειδικότερα, στην τελευταία έκθεση οικονομικών προοπτικών, η γαλλική στατιστική υπηρεσία INSEE προβλέπει ότι η οικονομία της Γαλλίας θα αναπτυχθεί με ρυθμό 6,7% το τρέχον έτος, ο οποίος είναι ο υψηλότερος από το 1969 και αρκετά υψηλότερος από το 6,25% που ανέμενε μέχρι πρόσφατα.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης σημειώνει ισχυρή ανάπτυξη καθώς αμβλύνθηκαν οι περιορισμοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας και η εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα επιταχύνεται από τα μέσα του έτους και μετά.

Σε τριμηνιαία βάση, η INSEE εκτιμά ότι η οικονομία θα ενισχυθεί κατά περίπου 0,5% κάθε τρίμηνο έως τα μέσα του 2022, μετά από ένα ιδιαίτερα ισχυρό τρίτο τρίμηνο όπου η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 3%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.

Η στατιστική υπηρεσία υπολογίζεται ότι στο δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους, η γαλλική οικονομία δημιούργησε 153.000 καθαρές νέες θέσεις εργασίας και ότι άλλες 80.000 θα προστεθούν το επόμενο εξάμηνο, καθώς πολλές επιχειρήσεις προσπαθούν να αυξήσουν το εργατικό δυναμικό τους προκειμένου να ανταποκριθούν στην καταναλωτική ζήτηση.

Η INSEE εκτιμά ότι το ποσοστό της ανεργίας θα μειωθεί από 7,8% στο τέταρτο τρίμηνο του έτους στο 7,6% έως τα μέσα του 2022, εξέλιξη θετική για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν εν όψει των προεδρικών εκλογών του Απριλίου όπου αναμένεται να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στον προεδρικό θώκο.

Η μείωση αυτή θα οδηγήσει την ανεργία στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει εκτοξευθεί παγκοσμίως το τρέχον έτος ως απόρροια της ανόδου των τιμών της ενέργειας, η INSEE εκτιμά ότι θα υποχωρήσει οριακά από το 3% περίπου που έχει φτάσει, στο 2,7% έως τα μέσα του επόμενου έτους.