Η Ευρωζώνη σχεδόν ανέκαμψε πλήρως από την ύφεση της πανδημίας

0
4

Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ισχυρό ρυθμό στο γ΄ τρίμηνο, σχεδόν ανακάμπτοντας πλήρως από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία.

Η ανάπτυξη ωστόσο αναμένεται να επιβραδυνθεί απότομα τους επόμενους μήνες, καθώς εξασθενεί η ώθηση από το εκ νέου άνοιγμα των οικονομιών.

Το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναπτύχθηκε 2,2% στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε σχέση με την προηγούμενη τρίμηνη περίοδο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ από την στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, επιβεβαιώνοντας τις δεύτερες εκτιμήσεις που ανακοινώθηκαν στις 16 Νοεμβρίου.

Στο β΄ τρίμηνο του έτους, η οικονομία είχε εμφανίσει ανάπτυξη 2,2%.

Σε ετήσια βάση, η οικονομία αναπτύχθηκε 3,9% σύμφωνα με τις τελικές εκτιμήσεις της περιόδου, υψηλότερα από το 3,7% της δεύτερης εκτίμησης.

Η στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε την ανάπτυξη σε ετήσια βάση στο β΄ τρίμηνο, στο 14,4% από το 14,3% προηγουμένως.

Η Eurostat τόνισε ακόμη ότι ο αριθμός των απασχολούμενων πολιτών αυξήθηκε 0,9% στο γ΄ τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο, μετά από την αύξηση 0,8% στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα επιβραδυνθεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 καθώς εξασθενεί η επίδραση από το άνοιγμα της πανδημίας, αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων σε αρκετά κράτη-μέλη με επιστροφή των περιορισμών, ενώ τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα πλήττουν τον βιομηχανικό κλάδο της περιοχής.