Λαγκάρντ: Απίθανη η αύξηση των επιτοκίων το 2022

0
4

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι είναι απίθανη αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος, αλλά δεν θα διστάσει να αναλάβει δράση για την καταπολέμηση του αυξημένου πληθωρισμού μόλις καταστεί απαραίτητο.

«Όταν είναι ικανοποιητικοί οι όροι για την πολιτική μας, δεν θα διστάσουμε να δράσουμε», είπε η Λαγκάρντ στο Reuters σε μια διαδικτυακή συνέντευξη την Παρασκευή.

Οι συντηρητικοί υπέυθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν καλέσει την ΕΚΤ να αποφύγει να πάρει μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις τον Δεκέμβριο εξαιτίας των πρόσφατων υψηλών στοιχείων για τον πληθωρισμό και της αναζωπύρωσης της πανδημίας, με την παραλλαγή Όμικρον.

Ορισμένοι έχουν συζητήσει ακόμη και την πιθανότητα να πιέσουν για μια απόφαση το 2022, ελπίζοντας ότι μια καθυστέρηση θα φέρει μεγαλύτερη σαφήνεια για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

«Υπάρχουν τρόποι να δοθεί σαφήνεια χωρίς να αναλάβουμε μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις, και θα είναι λάθος εάν δεν λάβουμε μια μακροπρόθεσμη δέσμευση επειδή επικρατεί υπερβολική αβεβαιότητα», ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο Reuters Next.

«Αλλά εξίσου, πρέπει να δείξουμε πολύ καθαρά ότι είμαστε έτοιμοι να δράσουμε και προς τις δύο κατευθύνσεις».

Μόλις υπάρξουν οι συνθήκες για αύξηση των επιτοκίων, η ΕΚΤ «δεν θα διστάσει να δράσει», τόνισε η Λαγκάρντ.