Μικρές διακυμάνσεις στη Wall Street

0
2

Με μεικτά πρόσημα και μικρές διακυμνάσεις κινούνται οι κύριοι δείκτες της Wall την Τετάρτη, μετά τα ισχυρά κέρδη που κατέγραψαν χθες Dow και Nasdaq, στον απόηχο των ανακοινώσεων του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για το τελευταίο κύμα της πανδημίας που δεν περιείχαν καμία αναφορά ή πρόβλεψη για νέα lockdown.

Η ομιλία του Τζο Μπάιντεν κατεύνασε τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Όμικρον στην οικονομική ανάκαμψη, με τον Αμερικανό πρόεδρο να ανακοινώνει ότι η κυβέρνηση του θα δημιουργήσει νέα κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα για τη διενέργεια ελέγχων και θα αγοράσει 500 εκατ. rapid tests τα οποία θα διανεμηθούν δωρεάν στα αμερικανικά νοικοκυριά.

Όπως ανέφερε, θα δημιουργηθεί επίσης μια ειδική ιστοσελίδα όπου οι Αμερικανοί θα μπορούν να ζητούν την παράδοση των τεστ στις κατοικίες τους.

Παράλληλα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι οι πολιτείες και τα συστήματα υγείας σε ολόκληρη τη χώρα έχουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της Όμικρον. Το ιατρικό προσωπικό ενισχύεται με 1.000 άτομα σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ενώ ενισχύεται επίσης η χωρητικότητα των νοσοκομείων καθώς και ο προστατευτικός εξοπλισμός για το προσωπικό.

Δρομολογούνται ενέργειες για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες θα μπορούν να εμβολιαστούν με ακόμα μεγαλύτερη ευκολία τις επόμενες εβδομάδες – αυτό μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων κλινικών, την περαιτέρω ενίσχυση του προσωπικού και την αύξηση της χωρητικότητας στα φαρμακεία.

Επιπλέον, το Bloomberg ανέφερε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να αποθηκεύσει 400 εκατ. θεραπείες κατά της covid-19.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η περίοδος των διακοπών εξακολουθεί να περιπλέκεται από τη νέα μετάλλαξη που προκαλεί εξάρσεις κρουσμάτων στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και αλλού. Ο Δρ Ντέιβιντ Πάουελ, γιατρός και ιατρικός σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών, προειδοποίησε ότι η νέα μετάλλαξη αυξάνει τον κίνδυνο να κολλήσει κανείς κορονοϊό στη διάρκεια μιας πτήσης κατά δύο ή τρεις φορές.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ παραμένει σχεδόν αμετάβλητη στο 1,474%, ενώ το δολάριο προσθέτει 0,1% σύμφωνα με τον δείκτη ICE U.S. Dollar Index.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow χάνει 0,1% στις 35.450 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 προσθέτει 0,08% στις 4.650 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,25% στις 15.380 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη, 9 κινούνται με θετικό πρόσημο και 21 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται οι Caterpillar (+1,59%) και Walgreens Boots Alliance (+1,02%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι Amgen (–1,18%), Verizon (-1,17%) και Dow Inc (-0,98%).

H Tesla ενισχύεται κατά 4,8%, αφού ο CEO της Elon Musk δήλωσε σε συνέντευξή του σε podcast ότι έχει πουλήσει αρκετές μετοχές για να ικανοποιήσει τις φορολογικές του απαιτήσεις.

Η Blackberry χάνει 4,4% παρόλο που ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα για το γ' τρίμηνο.