Ρεκόρ δεκαετίας στην τιμή του καφέ – Ακρίβυνε 100% ο arabica στο 2021

0
1

Οι τιμές του καφέ στις προθεσμιακές αγορές έχουν αυξηθεί σε υψηλό 10 ετών, με τις εταιρείες και τους εμπόρους να σπεύδουν να κλειδώσουν τις προμήθειές τους καθώς η αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με το χρονίζον πρόβλημα των καθυστερήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα και τη συμφόρηση στη ναυτιλία, αλλά και με την άνοδο της ζήτησης του προϊόντος.

Οι έμποροι στρέφονται στα futures προσπαθώντας να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τους θα παραδίδονται σε καθορισμένη τιμή, λόγω ανησυχιών ότι μπορεί να μην μπορούν να αποκτήσουν επαρκή αποθέματα στη «φυσική αγορά», όπου έχουν το πλεονέκτημα να είναι πιο επιλεκτικοί σχετικά με το προϊόν που θα επιλέξουν και παραλάβουν.

Με τη σειρά τους, τα αποθέματα απορροφώνται από το Intercontinental Exchange, ένα από τα κύρια σημεία διαπραγμάτευσης των futures του καφέ, γεγονός που έχει προκαλέσει περαιτέρω αύξηση των τιμών, όπως ανέφεραν οι traders.

Μείωση αποθεμάτων

Αυτή η μείωση των αποθεμάτων έστειλε «ένα πολύ δυνατό μήνυμα στην αγορά ότι υπάρχει συνεχιζόμενη άμεση έλλειψη καφέ», δήλωσε ο Ilya Byzov στη Sucafina.

Οι τιμές των futures για τους κόκκους arabica υψηλή ποιότητας είναι τώρα στα 2,50 δολάρια / λίβρα, σχεδόν διπλάσιο του επιπέδου τους στις αρχές του 2021.

Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο Εξαγωγέων Καφέ της Βραζιλίας, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας καφέ στον κόσμο, δήλωσε ότι οι έμποροι δυσκολεύτηκαν να εξασφαλίσουν κρατήσεις για κοντέινερ και πλοία και αντιμετώπισαν συχνές αναβολές φόρτωσης των προϊόντων από ναυτιλιακές εταιρείες. Ανέφερε δε ότι οι όγκοι των εξαγωγών καφέ τον Οκτώβριο μειώθηκαν κατά 24 % σε σύγκριση με πέρυσι.