Ρωσία: Νέα αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα κατά 100 μονάδες βάσης στο 8,5%

0
3

Η ρωσική κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο στο 8,5%, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού για έβδομη φορά φέτος, προκειμένου να περιορίσει τον πεισματικά υψηλό πληθωρισμό, ενώ δεν απέκλεισε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης ήταν αντίστοιχη των εκτιμήσεων των αναλυτών που προέβλεπαν μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει σε υψηλό έξι ετών και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι κλονίζουν τις αγορές.

«Εάν η κατάσταση εξελιχθεί σύμφωνα με τις βασικές προβλέψεις, η Τράπεζα της Ρωσίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων στις επικείμενες συνεδριάσεις», ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Το ρούβλι υποχώρησε ελαφρώς στα 76,83 έναντι του δολαρίου, έναντι των 73,58 πριν από την ανακοίνωση της απόφασης.

Η κεντρική τράπεζα -που έχει στόχο τον πληθωρισμό στο 4%- τόνισε ότι ο πληθωρισμός στις 13 Δεκεμβρίου διαμορφωνόταν στο 8,1%, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής στο 4%-4,5% μέχρι το τέλος του 2022.

Ο υψηλός πληθωρισμός πλήττει το βιοτικό επίπεδο και είναι μία από τις βασικές ανησυχίες των νοικοκυριών, οδηγώντας τον πρόεδρο Πούτιν να ζητήσει προληπτικά μέτρα για να τεθεί φρένο στις αυξημένες τιμές.