Σε «στάση αναμονής» οι επενδυτές απέναντι στα αμερικανικά ομόλογα

0
3

Σταθερές παραμένουν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα τελευταία δεδομένα για την παραλλαγή Όμικρον και τις επιπτώσεις της στην οικονομία.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε οριακά και διαμορφώθηκε στο 1,465% στις 9:00 ώρα ΕΤ. Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου σημείωσε υποχώρηση χαμηλότερη της μιας μονάδας βάσης στο 1,86%.

Οι πρόσφατες θετικές ειδήσεις για την παραλλαγή Όμικρον βελτιώνουν την ψυχολογία των επενδυτών. Μια μελέτη από τη Νότια Αφρική, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, έδειξε ότι τα άτομα που είχαν μολυνθεί με την παραλλαγή είχαν 80% λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο από ό,τι αν είχαν προσβληθεί από άλλα στελέχη. Παράλληλα, μελέτες από τη Σκωτία και την Αγγλία φαίνεται να υποστηρίζουν τα ευρήματα της Νότιας Αφρικής.

Εν τω μεταξύ, ο FDA ενέκρινε το χάπι θεραπείας Covid της Pfizer την Τετάρτη – καθιστώντας το το πρώτο από του στόματος αντιιικό φάρμακο που εγρκίθηκε από την έναρξη της πανδημίας.

Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη σχηματίζουν την εικόνας μιας σταθερής οικονομίας με βελτιωμένες τάσεις στην αγορά εργασίας και στον τομέα των δαπανών, αλλά πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα.

Οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας, την εβδομάδα που έληξε στις 18 Δεκεμβρίου ανήλθαν σε 205.000, στο ίδιο ακριβώς επίπεδο με τα αναθεωρημένα στοιχεία, μία εβδομάδα πριν.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι αιτήσεις ανεργίας για πρώτη φορά μειώθηκαν απότομα στις 188.000 ή στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969. Και με βάση την πιο πρόσφατη έκθεση, ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων για νέες απαιτήσεις ήταν σχεδόν στο χαμηλότερο των τελευταίων 52 ετών, σημειώνοντας αύξηση κατά 2.750 εβδομάδες σε κάθε εβδομάδα για να φτάσει τις 206.250.

Ωστόσο, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών αυξήθηκε κατά 0,6% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για έναν από τους βασικούς πληθωριστικούς δείκτες που παρακολουθεί στενά η Federal Reserve, προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της.

Ο δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών αυξήθηκε 4,7% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, υψηλότερο από το αναμενόμενο ποσοστό 4,5%.

 Αύριο, Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου, η αγορά αμερικανικών ομολόγων θα παραμείνει κλειστή.