S&P: Κίνδυνος για την Τουρκία από την προσπάθεια της Κεντρικής Τράπεζας να σώσει τη λίρα

0
2

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global προειδοποίησε ότι η προσπάθεια της Κεντρικής Τράπεζας να αποτρέψει την υποτίμηση της τουρκικής λίρας με την έκδοση δολαρίων στην αγορά θέτει την Τουρκία σε περαιτέρω κίνδυνο.

O οίκος S&P, σε γραπτή δήλωση στο Reuters, σχολίασε ότι η χρήση των αποθεματικών από την Κεντρική Τράπεζα για την προστασία της συναλλαγματικής ισοτιμίας στην Τουρκία εγκυμονεί τον κίνδυνο να βλάψει περαιτέρω την εμπιστοσύνη στη λίρα και να επηρεάσει την αξιολόγηση η οποία επί του παρόντος έχει την Τουρκία στο Β+.

Στη δήλωση, η οποία ανέφερε ότι η πλειονότητα των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας παρέχεται έμμεσα μέσω αποθεματικών που τηρούνται σε καταθέσεις σε ξένο νόμισμα και χρυσό σε τράπεζες ή με δανεισμό μέσω ανταλλαγών από τουρκικές εμπορικές τράπεζες, τονίζεται ότι «χρησιμοποιώντας αυτά τα δανεισμένα αποθεματικά, η υπεράσπιση της συναλλαγματικής ισοτιμίας εγκυμονεί κινδύνους για τη λίρα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη και ενδεχομένως να εγείρει εκ νέου ζητήματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Στη δήλωση υπάρχει η προειδοποίηση ότι οι τουρκικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν σημαντική κεφαλαιακή υποστήριξη εάν αντιμετωπίσουν περισσότερα προβλήματα στο μέλλον.

Και όλα αυτά την ώρα που η τουρκική λίρα έχασε πάνω από το 30% της αξίας της τον περασμένο μήνα, αφού η Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια για τρίτη φορά παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό και έναν Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δεν σταματά να υπερασπίζεται και να προωθεί την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων.