Τουρκία: Νέα παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας για τη στήριξη της λίρας

0
3

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας πούλησε συνάλλαγμα για τρίτη φορά αυτόν τον μήνα, προκειμένου να ανακόψει την πτώση της λίρας πιο κοντά στο όριο των 14 έναντι του δολαρίου.

Η νομισματική αρχή ανέφερε σε ανακοίνωση της ότι παρενέβη στην αγορά εξαιτίας των ανθυγιεινών τιμών που διαμορφωνόταν, απηχώντας τη γλώσσα που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος Ερντογάν για να περιγράψει ένα νέο sell off του νομίσματος.

Η λίρα ανέτρεψε για λίγο τις απώλειες, και διαμορφωνόταν στις 13,8252 έναντι του δολαρίου.

Η κίνηση έρχεται καθώς το τουρκικό νόμισμα αποδυναμώθηκε μέχρι και 1,2% στις 13,9548 έναντι του δολαρίου, και ήταν κοντά στα επίπεδα στα οποία παρενέβη η κεντρική τράπεζα δύο φορές νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Το νόμισμα έχει σημειώσει πτώση 38% από τα τέλη Σεπτεμβρίου που ξεκίνησε να μειώνει το κόστος δανεισμού η κεντρική τράπεζα, μετά από το επίμονο αίτημα του Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια.

Οι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν μειώσει το επιτόκιο αναχρηματοδότησης μιας εβδομάδας κατά 400 μονάδες βάσης στο 15% αυτό το έτος, παρά το ότι ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο στο 21,31% τον Νοέμβριο, υψηλό τριών ετών.