Wall Street: Επιχειρεί νέο ρεκόρ ο S&P 500

0
2

Με κέρδη κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση γι’ αυτήν την εβδομάδα, καθώς αύριο η αγορά θα είναι κλειστή λόγω των εορτών των Χριστουγέννων, με την αγοραστική διάθεση να τροφοδοτεί η αισιοδοξία ότι οι οικονομίες παγκοσμίως δεν θα εκτροχιαστούν από τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού που προβληματίζει τις αγορές και τις κυβερνήσεις του πλανήτη.

Παρά το γεγονός δε ότι σήμερα αναμένεται ο όγκος των συναλλαγών να είναι περιορισμένος λόγω της εορταστικής περιόδου, ο S&P 500 κινείται από το άνοιγμα κιόλας σε νέα ιστορικά υψηλά, την ώρα που οι επενδυτές αφομοιώνουν μια νέα σειρά μακροοικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν νωρίτερα στις ΗΠΑ.

Τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού για τον πληθωρισμό, τις παραγγελίες διαρκών αγαθών και τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας πριν το άνοιγμα της αγοράς, δεν φαίνεται να επηρεάζουν ιδιαίτερα την αγοραστική διάθεση των επενδυτών, παρότι ήταν ανάμεικτα.

Σημειώνεται ότι οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με αυτά της προ-προηγούμενης εβδομάδας, στις 205.000 για το πενθήμερο που ολοκληρώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες και το προσωπικό εισόδημα των Αμερικανών ενισχύθηκαν με ισχυρό ρυθμό τον Νοέμβριο, με τον πληθωρισμό ωστόσο να σημειώνει νέο άλμα.

Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,6% τον προηγούμενο μήνα, ενώ το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε κατά 0,4%, ωστόσο σε προσαρμοσμένη βάση για τον πληθωρισμό, οι δαπάνες ήταν αμετάβλητες τον Νοέμβριο, ενώ το διαθέσιμο εισόδημα υποχώρησε 0,2%.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό, σκαρφάλωσε στο 5,7% το Νοέμβριο από 5% τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο, οι φόβοι για τον πληθωρισμό που εξακολουθούν να παραμένουν στο προσκήνιο δεν ανέκοψαν πάντως την "εορταστική διάθεση” των επενδυτών, στον απόηχο δύο μελετών από τη Βρετανία, που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη και έδειξαν ότι η μετάλλαξη Όμικρον ενδεχομένως να είναι πιο ήπια από τη Δέλτα, ενώ Νοτιοαφρικανοί γιατροί εκτιμούν ότι η τελευταία αύξηση των κρουσμάτων ίσως να έχει κορυφωθεί, με τις νοσηλείες και τα σοβαρά περιστατικά πάντως να είναι λιγότερα.

Έτσι, στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones προσθέτει 209 μονάδες ή 0,59% και κινείται στις 35.963,21 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,53% στις 4.721,52 μονάδες, κινούνται αρκετά υψηλότερα από το προηγούμενο ρεκόρ του σε κλείσιμο των 4.712,02 μονάδων στις 10 Δεκεμβρίου. Ο τεχνολογικός Nasdaq γράφει κέρδη 0,37% και κινείται στις 15.579,60 μονάδες.