Wall Street: «Βούτηξε» ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones

0
3

Με μεγάλες απώλειες κινούνται στις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street, συνεχίζοντας την κατρακύλα της προηγούμενης εβδομάδας, με τις ανησυχίες για την αλματώδη εξάπλωση της όμικρον να κυριαρχούν στο ξεκίνημα και αυτής της εβδομάδας.

Την Παρασκευή ο βιομηχανικός Dow έχασε πάνω από 500 μονάδες, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα με συνολικές απώλειες 1,7%. Ο ευρύτερος S&P 500 κατέγραψε εβδομαδιαία πτώση 1,9%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε 3%.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι δήλωσε την Κυριακή ότι ο ίδιος περιμένει νέο ρεκόρ στα κρούσματα της Covid-19 αυτό τον χειμώνα και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν και με την τρίτη δόση για να προστατευτούν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται σε διάγγελμα του αύριο να προειδοποιήσει για τους κινδύνους από τη ραγδαία διασπορά της όμικρον.

Στο μεταξύ, η ταχύτατη εξάπλωση της όμικρον στην Ευρώπη έχει υποχρεώσει πολλές κυβερνήσεις να επαναφέρουν τα αυστηρά μέτρα περιορισμού για την ανάσχεση της πανδημίας, με την Ολλανδία να εφαρμόζει ολικό lockdown μέχρι τις 14 Ιανουαρίου.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 563,21 μονάδες ή -1,59% στις 34.776,16 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί 60,85 μονάδες ή -1,26% στις 4.562,05 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακυλά 166,83 μονάδες ή -1,2% στις 14.977,68 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones μόνο η Walmart κινείται με θετικό πρόσημο, με μικρά κέρδη 0,16% στα 138,97 δολ.

Οι τρεις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι οι Goldman Sachs Group (-3,39%), Caterpillar (-3,05%) και American Express (-2,81%).

Στο μεταξύ, το κλίμα επιβάρυναν και οι αρνητικές εξελίξεις γύρω από το πακέτο επενδύσεων των 2 τρισ. δολ. που θέλει να προωθήσει ο πρόεδρος Μπάιντεν για τον εκσυχρονισμό των υποδομών της χώρας.

Το πακέτο θα έδινε μια ισχυρή δημοσιονομική ώθηση στην οικονομία. Ωστόσο, ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τζο Μάντσιν δήλωσε την Κυριακή ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει το πακέτο, κάτι που οδηγεί σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις και συνιστά μεγάλη πολιτική ήττα για τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Η Goldman Sachs υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη των ΗΠΑ για το 2022, επικαλούμενη τις δυσκολίες στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τις δαπάνες.

Οι απώλειες της προηγούμενης εβδομάδα ακολούθησαν την αναπροσαρμογή της πολιτικής της Federal Reserve στην τελευταία συνεδρίαση της για το 2021, με την κεντρική τράπεζα να βλέπει πλέον τρεις αυξήσεις των επιτοκίων για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό που έχει εκτιναχθεί κοντά σε υψηλό 40 ετών.

Η Fed ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει τη μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων, προκειμένου να είναι σε θέση να ξεκινήσει νωρίτερα το επόμενο έτος τις αυξήσεις των επιτοκίων.