Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και σήμερα

0
3

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, με τους επενδυτές να εστιάζουν στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων. Πριν από λίγο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 0,5%. Οι αμερικανικές αγορές είναι σήμερα κλειστές λόγω επίσημης αργίας.

Οι κινήσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια ήταν μικρές και τα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα ανάμεικτα καθώς η βιομηχανική παραγωγή της ενισχύθηκε αλλά οι λιανικές πωλήσεις ήταν χαμηλότερες από το αναμενόμενο.

Η κινεζική κεντρική τράπεζα χαλάρωσε αιφνιδιαστικά την πολιτική της, μειώνοντας τα επιτόκια για τα μεσοπρόθεσμα δάνεια. Οι αναλυτές αναμένουν μεγαλύτερη νομισματική χαλάρωση καθώς η ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου παρουσίασε ενδείξεις επιβράδυνσης.

Οι προσδοκίες σύσφιξης της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού έκανε δύσκολη την αύξηση των τιμών των μετοχών από την αρχή του έτους, με τους επενδυτές να κινούνται από τις μετοχές με προοπτικές ανάπτυξης σε αυτές που έχουν χαμηλότερες αποτιμήσεις σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη τους.

Οι επενδυτές εστιάζουν στα εταιρικά κέρδη, τα οποία θα πρέπει να είναι ισχυρά για να αποτραπούν περαιτέρω μειώσεις των τιμών. Η Goldman Sachs, η BofA, η Morgan Stanley και η Netflix θα ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα τα αποτελέσματά τους.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία θα συνεδριάσει στις 25-26 Ιανουαρίου, αναμένει ότι τον Μάρτιο θα αρχίσει ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων της, η οποία έχει την τάση να πλήττει τα πιο ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού, όπως τις μετοχές.