Απογοητευτικές οι επιδόσεις της Goldman Sachs

0
2

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου της Goldman Sachs, που κινήθηκαν αρκετά κάτω από τα αναμενόμενα, γεγονός που έφερε αμέσως… βουτιά στην τιμή της μετοχής της.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της υποχώρησαν κατά 13% σε ετήσια βάση στα 3,94 δισ. δολάρια, ήτοι δηλαδή στα 10,81 δολάρια ανά μετοχή σε σχέση με τα 11,76 δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο τα κέρδη βρίσκονταν στα 4,36 δισ. δολάρια ή 12,08 δολάρια ανά μετοχή.

Οι αναλυτές είχαν προβλέψει μια επιβράδυνση των εσόδων από τον κλάδο του trading, όμως οι απώλειες τελικά ήταν μεγαλύτερες, 300 εκατ. ευρώ κάτω από το αναμενόμενο, με αποτέλεσμα να μην αντισταθμιστούν από τις καλύτερες επιδόσεις σε έτερους κλάδους της τράπεζας.

Για παράδειγμα, ο τομέας της επενδυτικής τραπεζικής σημείωσε άλμα εσόδων ύψους 45% στα 3,8 δισ. δολάρια, λόγω του αυξημένου τζίρου από εξαγορές, συγχωνεύσεις και δημόσιες εγγραφές.

Όμως, οι λειτουργικές δαπάνες του ομίλου αυξήθηκαν θεαματικά κατά 23% στα 7,27 δισ. δολάρια, πολύ πάνω από τα 6,7 δισ. που αναμενόταν, με την τράπεζα να κάνει λόγο για σημαντικά αυξημένο κόστος για την κάλυψη των μισθών και των επιδομάτων των εργαζομένων.

Έτσι, τα συνολικά έσοδα για το τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 12,64 δισ. δολάρια, σε σχέση με τα 12,08 δισ. που προβλεπόταν.

Οι χαμηλές επιδόσεις είχαν άμεσο αντίκτυπο στην τιμή της μετοχής της που αυτή την ώρα υποχωρεί στο 7,6%, αν και προσυνεδριακά οι απώλειες της είχαν φτάσει το 8,3%. Πάντως, συνολικά την περσινή χρονιά η μετοχή της Goldman Sachs είχε καταγράψει σημαντικά κέρδη ύψους 45%.

«Τα απογοητευτικά αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου από την Goldman Sachs αποτελούν μια σαφή υπενθύμιση πως ο πληθωρισμός των μισθών πλήττει βαριά τον τραπεζικό κλάδο.

Είναι σαφές πως οι εργαζόμενοι είναι σε θέση να απαιτούν σημαντικά αυξημένους μισθούς» τόνισε χαρακτηριστικά, δίδοντας τη δική του εξήγηση για τις χαμηλές επιδόσεις, ο διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής Opimas, Οκτάβιο Μαρένζι.