Αύξηση κατά 284% των αποδόσεων του 10ετούς ελληνικού ομολόγου

Άνοδο σημείωναν οι αποδόσεις των ομολόγων τόσο της Ελλάδας όσο και συνολικά της Ευρωζώνης την Παρασκευή, μετά την απρόσμενη άνοδο του πληθωρισμού σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά σχεδόν 10 μονάδες βάσης στο 1,51% αυτήν την ώρα, σε νέο υψηλό από τον Μάιο του 2020.

Στην αγορά αναφέρεται πως η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων  ακολουθεί την τάση στην Ευρωζώνη, ενώ εκφράζεται και η άποψη πως σχετίζεται και με τις εκτιμήσεις για επικείμενη έκδοση νέου ομολόγου στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Να σημειωθεί πως μόλις τον περασμένο Αύγουστο, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχωρούσε στο ιστορικό χαμηλό του 0,53%, δηλαδή από τότε, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας  για 10 χρόνια, αυξήθηκε κατά 284%  και αυτό παρά το γεγονός ότι οι ελληνικοί τίτλοι παραμένουν κάτω από την ομπρέλα της ΕΚΤ.

Με το πληθωρισμό πάντως στο 4,4% για την Ελλάδα τον Δεκέμβριο, οι πραγματικές αποπληθωρισμένες αποδόσεις είναι αρνητικές στο -2,89% (1,51% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου – 4,4% ο πληθωρισμός).

Οι αποδόσεις των περισσοτέρων 10ετών ομολόγων της Ευρωζώνης σημείωναν πάντως άνοδο, καθώς σε νέο ιστορικό υψηλό στο 5% τον Δεκέμβριο από 4,9% τον Νοέμβριο, βρέθηκε ο πληθωρισμός, ξεπερνώντας σημαντικά τις προσδοκίες των αναλυτών που τον περίμεναν στο 4,7%.

Οι τιμές της ενέργειας, αυξημένες κατά 26% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, παρέμειναν η κύρια αιτία. Αλλά και οι αυξήσεις σε τρόφιμα, υπηρεσίες και εισαγόμενα αγαθά διαμορφώθηκαν επίσης πολύ πάνω από τον συνολικό στόχο της ΕΚΤ.

Με την οικονομία να ανακάμπτει από το αρχικό σοκ της πανδημίας πέρυσι, η αύξηση των τιμών απογειώθηκε, αιφνιδιάζοντας την ΕΚΤ – η οποία είχε προβλέψει ήπια μόνο άνοδο του δείκτη πριν από λίγους μήνες.

Τα εμπόδια στην εφοδιαστική αλυσίδα περιόρισαν τη διαθεσιμότητα καταναλωτικών προϊόντων, ενώ τα νοικοκυριά, που αναγκάστηκαν να αποταμιεύσουν για ένα χρόνο, άρχισαν να ξοδεύουν για διάφορα προϊόντα, από καινούργια αυτοκίνητα μέχρι γεύματα σε εστιατόρια.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους παράγοντες είναι προσωρινοί, επομένως οι πιέσεις στις τιμές θα πρέπει να μειωθούν τελικά.

Αλλά οι απόψεις διίστανται σχετικά με το πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό και που θα κάτσει τελικά ο πληθωρισμός μόλις η οικονομία επανέλθει στην κανονικότητα. Να σημειωθεί πως οι πραγματικές αποπληθωρισμένες αποδόσεις είναι αρνητικές τόσο στην ευρωζώνη όσο και στα ομόλογα των ΗΠΑ.