Δυναμική ανάκαμψη στη Wall Street με ώθηση από την αμερικανική οικονομία

0
2

Ανοδικά κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street, τη στιγμή που οι επενδυτές αναμένουν το επόμενο διάστημα με αγωνία νέα στοιχεία από τη Federal Reserve για το πώς θα κινηθεί στο πεδίο της αύξησης επιτοκίων, ενώ ενσωματώνουν στις εκτιμήσεις τους την ισχυρότερη του αναμενομένου ανάπτυξη (+6,9%) που κατεγράφη το δ' τρίμηνο στις ΗΠΑ.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones προσθέτει 545,48 μονάδες ή 1,60%, με τον ευρύτερο S&P 500 να κερδίζει 70,87 μονάδες ή 1,63% και τον τεχνολογικό Nasdaq να ενισχύεται 192,46 μονάδες ή 1,46%.

"Τα στοιχεία για το ΑΕΠ δ' τριμήνου ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, μετά από μια σειρά μάλλον απογοητευτικών μακροοικονομικών στοιχείων το τελευταίο διάστημα", σημείωσε ο Mike Reynolds, αντιπρόεδρος επενδυτικής στρατηγικής στην Glenmede, σε σημείωμά του.

Η μετοχή της Netflix ενισχυόταν στο αρχικό στάδιο της συνεδρίασης άνω του 6%, μετά την είδηση ότι ο Bill Ackman της Pershing αγόρασε 3,1 εκατ. μετοχές της εταιρείας.

Αντίθετα, η μετοχή της Intel υποχωρούσε κατά άνω του 6% και εκείνη της Tesla άνω του 3,5%, παρά τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου τα οποία ανακοίνωσαν. Η μετοχή της McDonald’s κινείται με οριακές μεταβολές, μετά τα απογοητευτικά σε σχέση με τις προβλέψεις αποτελέσματα τριμήνου τα οποία ανακοίνωσε.

Το trading την Πέμπτη διεξάγεται εν μέσω των αναταράξεων που προκαλεί η χθεσινή απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να ανοίξει τον δρόμο για την πρώτη αύξηση επιτοκίων από τα τέλη του 2018, πιθανότατα τον ερχόμενο Μάρτιο.

Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, αναστάτωσε τις αγορές την Τετάρτη το βράδυ (ώρα Ελλάδος), δηλώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα έχει "αρκετό χώρο" αύξησης επιτοκίων πριν αυτό να επηρεάσει αρνητικά την αγορά εργασίας.

«Η χθεσινή απόφαση της FOMC και οι δηλώσεις Powell είχαν τόσο θετικά όσο και αρνητικά στοιχεία για τις αγορές,  ωστόσο σε τελική ανάλυση ενίσχυσαν όσα ήδη γνωρίζαμε: η Fed δεν μπλοφάρει αλλά εννοεί στα σοβαρά ότι θα αυξήσει τα επιτόκια – κι αυτό θα συνεχίσει να διατηρεί ένα στοιχείο μεταβλητότητας στις αγορές», σημειώνει ο Tom Essaye, ιδρυτής της Sevens Report, σε σημείωμά του.

Οι μετοχές προέρχονται από ένα τριήμερο τεράστιας μεταβλητότητας, ακόμη και εντός κάθε ξεχωριστής συνεδρίασης. Για τον Ιανουάριο, και οι τρεις βασικοί δείκτες βρίσκονται σε σταθερά αρνητικό έδαφος, με τον Nasdaq να έχει χάσει περί το 15% από το ανώτατο ενδοσυνεδριακό υψηλό του.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 28 κινούνται με θετικό πρόσημο και 2 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Dow Inc., Salesforce, Microsoft, ενώ απώλειες καταγράφουν εκείνες των IBM και Intel.

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ταχύτερο του αναμενόμενου ρυθμό το δ' τρίμηνο του έτους, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν και οι επιχειρήσεις είχαν αποθέματα για να καλύψουν τη ζήτηση.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,9%, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εμπορίου. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones περίμεναν μικρότερη ανάπτυξη, της τάξης του 5,5%.

Σημειώνεται ότι το τρίτο τρίμηνο του 2021 η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,3%.

Για το σύνολο του έτους, το αμερικανικό ΑΕΠ σημείωσε αύξηση 5,7%, συνεπικουρούμενο από τις τεράστιες κρατικές δαπάνες. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξη που έχουν εμφανίσει οι ΗΠΑ από το 1984.

Η ταχύτερη ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το δ' τρίμηνο αποδίδεται στις αυξήσεις των αποθεμάτων, στην έντονη καταναλωτική δραστηριότητα όπως αντανακλάται στις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, στις εξαγωγές και στις επιχειρηματικές δαπάνες.

Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες, που αποτελούν τη βασική κινητήριο δύναμη της αμερικανικής οικονομίας, αυξήθηκαν κατά 3,3% στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, μετά από αύξηση 2% στο τρίτο τρίμηνο.

Εν τω μεταξύ, η αξία των αποθεμάτων εκτινάχθηκε στα 240 δισ. δολάρια, σημειώνοντας μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των τελευταίων δεκαετιών, καθώς οι εταιρείες αύξησαν την παραγωγή τους σε μια προσπάθεια να καλύψουν τη ζήτηση.

Επίσης, οι επιχειρηματικές επενδύσεις -εξαιρουμένης της στέγασης- αυξήθηκαν κατά 1,3%.

Τέλος, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 24,5% το τέταρτο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας την αύξηση των εισαγωγών, που ενισχύθηκαν κατά 17,7% το ίδιο διάστημα. Ωστόσο, οι ΗΠΑ αναμένεται να παρουσιάσουν έλλειμμα ρεκόρ για το 2021 λόγω της ραγδαίας αύξησης της ζήτησης για εισαγόμενα αγαθά.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη μετά τη σημαντική επιβράδυνση που κατέγραψε το καλοκαίρι.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εμφανίζουν ισχυρή ανάπτυξη και το τρέχον έτος παρά τον τερματισμό των μέτρων τόνωσης της οικονομίας, αναμένοντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% περίπου.

Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, εξάλλου, υποχώρησαν για πρώτη φορά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν στις 260.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 22 Ιανουαρίου, μειωμένες κατά 30.000 από την προηγούμενη εβδομάδα, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 265.000.

Οι αναλυτές αποδίδουν την αύξηση των αιτήσεων τις προηγούμενες εβδομάδες στη ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού λόγω της μετάλλαξης όμικρον.