Εκτίναξη του κόστους παραγωγής στη Σουηδία

0
3

Οι τιμές παραγωγού στη Σουηδία αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 30 ετών τον προηγούμενο μήνα, τονίζοντας πως μια αύξηση του κόστος που τροφοδοτείται από την ενέργειας, μπορεί να μεταφραστεί σε πληθωρισμό.

Οι τιμές παραγωγού στην οικονομία της σκανδιναβικής χώρας εκτινάχθηκαν 20,1% τον Δεκέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω του άλματος 67% στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας.

Οι τιμές εισαγωγών επίσης αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1990 για την περίοδο, όταν άρχισε η υπηρεσία να χρησιμοποιεί την τρέχουσα μεθοδολογία.

Τα στοιχεία έρχονται καθώς έχουν αυξηθεί οι αμφιβολίες για τα σχέδια της σουηδικής κεντρικής τράπεζας Riksbank να διατηρήσει την επιτοκιακή της πολιτική στο μηδέν αυτό το έτος και το επόμενο.

Αν και οι τιμές παραγωγού δεν στοχεύονται από την κεντρική τράπεζα, η άνοδος τους αυξάνει το ρίσκο το κόστος να περάσει στους καταναλωτές, διαβρώνοντας το επιχείρημα της Riksbank ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει ήπιος.

Ο Knut Hallberg, επικεφαλής οικονομολόγος της Swedbank, δήλωσε πως τα στοιχεία αποδεικνύουν μια ευρεία αύξηση σε όλους τους υποδείκτες, κυρίως εξαιτίας των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα στοιχεία "ενισχύουν επίσης την εντύπωση ότι θα δούμε αύξηση του υποκείμενου πληθωρισμού στη διάρκεια του έτους”, πρόσθεσε.