Επιστρέφει στην Ελλάδα η Carrefour

0
2

Πριν την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου του 2022 η γαλλική εταιρεία σούπερ μάρκετ Carrefour θα έχει, όπως όλα δείχνουν, ανοίξει τα πρώτα καταστήματα δέκα χρόνια μετά την «θορυβώδη» αποχώρησή της και τους κλυδωνισμούς που είχε τότε προκαλέσει στην ελληνική αγορά.

Η επιστροφή της Carrefour γίνεται με διαφορετικούς όρους και σε διαφορετικές συνθήκες, ενώ οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμη και σήμερα.

Συνεργάτης αυτή τη φορά είναι η εταιρεία Retail & More, θυγατρική του ομίλου AVE, συμφερόντων Νίκου Θ. Βαρδινογιάννη και όχι η «Μαρινόπουλος», η οποία είχε τη γνωστή ατυχή κατάληξη το 2016.

Η ελληνική εταιρεία, ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα θα έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει καταστήματα με νέα επωνυμία όπως επίσης και να παρέχει κατ΄ αποκλειστικότητα τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας της Carrefour. Βάσει του χρονοδιαγράμματος, τα πρώτα καταστήματα λιανικής με την επωνυμία Carrefour αναμένονται πριν από το καλοκαίρι του 2022, ενώ για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου θα επιδιωχθεί η συνεργασία με μικρές τοπικές αλυσίδες που θα φέρουν πλέον την επωνυμία Carrefour.

Παρουσία θα έχει η Carrefour και στο ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσω της ανάπτυξης ηλεκτρονικού σούπερ μάρκετ.

Το όλο εγχείρημα της επανόδου της Carrefour στην ελληνική αγορά «τρέχει» ο κ. Βασίλης Στασινούλιας, υψηλόβαθμο στέλεχος επί σειρά ετών της Carrefour – Μαρινόπουλος και γενικός διευθυντής της την περίοδο της μεγάλης αιχμής της, από το 2008 έως τον Μάιο του 2011.

Τρεις θεωρούνται οι βασικοί λόγοι πίσω από την απόφαση της Carrefour να δραστηριοποιηθεί ξανά στην ελληνική αγορά: πρώτον, η μεγάλη δυναμική που εκτιμάται ότι υπάρχει στη μικρή λιανική, όπου και θα επιδιώξει συνεργασίες η εταιρεία. Δεύτερον, η πολύ καλύτερη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι η Carrefour αποεπένδυσε από την Ελλάδα στην καρδιά της ύφεσης, το 2012. Τρίτον, ο νέος συνεργάτης θεωρείται φερέγγυος και αξιόπιστος.

Πίσω από την απόφαση του γαλλικού ομίλου, πάντως, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι βρίσκεται και το γεγονός ότι το επόμενο διάστημα θα διευρυνθεί το κομμάτι εκείνο του πληθυσμού που θα αναζητεί πιο συμφέρουσες λύσεις και δη προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, όπως γινόταν και κατά την πρώτη περίοδο της λειτουργίας της Carrefour στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η Carrefour, η οποία είχε ξεκινήσει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα το 1999, αποχώρησε από την ελληνική αγορά τον Ιούνιο του 2012, πουλώντας το μερίδιο που είχε στην Carrefour – Μαρινόπουλος (50%) στον όμιλο Μαρινόπουλου. Από το 2011 η αλυσίδα παρουσίαζε υποχώρηση του τζίρου της, ενώ είχαν αρχίσει οι τριγμοί με τους προμηθευτές που οδήγησαν το 2016 στην κατάρρευση της «Μαρινόπουλος».

Στις 31 Μαρτίου 2017 ξηλώθηκαν και οι τελευταίες πινακίδες Carrefour βάσει της συμφωνίας που είχε γίνει το 2012.

Η «Retail & More» συστάθηκε στις 16 Ιουνίου 2021, όπως προκύπτει από τις σχετικές καταχωρίσεις στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) με μετοχικό κεφάλαιο 250.000 ευρώ με βασικό μέτοχο την Teleunicom, θυγατρική του ομίλου AVE κι έχει έδρα την Παλλήνη. Διευθύνων σύμβουλος της «Retail & Μore» είναι ο κ. Βασίλης Στασινούλιας.

Η Carrefour αποτελεί έναν από τους κορυφαίους ομίλους λιανεμπορίου στον κόσμο με 12.225 καταστήματα σε 30 χώρες και πάνω από 321.000 υπαλλήλους. Ιδρύθηκε το 1959 και το 1970 εισήχθη στο Χρηματιστήριο των Παρισίων.

Το 1999 εξαγόρασε την Promodes που στο λιανεμπόριο τροφίμων είχε δραστηριότητα με το σήμα Continent, συμπεριλαμβανομένων και των σχετικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα. Το 2020 είχε κύκλο εργασιών 78,6 δισ. ευρώ.

Ποια είναι η Retail & More

Η Retail & More είναι η εταιρεία την οποία δημιούργησε εντός του 2021 η AVE A.E. (πρώην Επιχειρήσεις Ήχου και Εικόνας) με στόχο την είσοδό της στο χώρο των τροφίμων και των ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών. Για τη σύστασή της στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού πραγματοποιήθηκε η καταβολή του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου της νεοσύστατης εταιρείας, συνολικού ύψους 250 χιλ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στην AVE A.E. η οποία συμμετέχει με 51% στη νέα εταιρεία μέσω της θυγατρικής Teleunicom Α.Ε. συμμετέχουν ως βασικοί μέτοχοι μέσω εταιρειών συμφερόντων τους οι Νίκος και Γιάννης Βαρδινογιάννης.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση κεφαλαίου πραγματοποιήθηκε μέσω της Teleunicom Α.Ε. η οποία συνέστησε την Retail & More και σε αυτήν την περίπτωση εισέφερε ποσό 127,5 χιλ. ευρώ. Αντίστοιχα η άλλη εταιρεία – μέτοχος, η ΕΝΙΕ Εκμετάλλευσης Ακινήτων ΜΙΚΕ που συμμετέχει με 49%, εισέφερε στην αύξηση κεφαλαίου ποσό 122,5 χιλ. ευρώ.

Η κίνηση δραστηριοποίησης στα τρόφιμα από πλευράς της AVE έρχεται σε συνέχεια της αποεπένδυσης που πραγματοποίησε την περασμένη χρονιά από την εκμετάλλευση ψυχαγωγικών πάρκων και συγκεκριμένα από το Allou Fun Park, στο οποίο διατηρούσε συμμετοχή, ανακοινώνοντας την ταυτόχρονη σύσταση της Retail & More μέσω χρηματιστηριακής ενημέρωσης.