Ήπια πτωτικά το πετρέλαιο στην σκιά της Όμικρον

0
4

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, ψαλιδίζοντας τα κέρδη που κατέγραψε ο μαύρος χρυσός τις δύο προηγούμενες μέρες, καθώς μεγαλώνει η ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει στη ζήτηση η εξάπλωση της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον σε όλο τον πλανήτη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού WTI υποχωρούν κατά 11 σεντς, ή 0,13% στα 82,53 δολάρια το βαρέλι, μετά από το ανοδικό κλείσιμο της τάξης του 1,7% χθες. Τα futures του αργού Brent σημειώνουν πτώση της τάξης του 0,06 %, ή 5 σεντς, μετά το χθεσινό κλείσιμο που έδωσε θετικό πρόσημο 1,3%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την υπηρεσία ενεργειακών πληροφοριών των ΗΠΑ η παραλλαγή Όμικρον έπληξε τη ζήτηση, καθώς τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 8 εκατ. βαρέλια την πρώτη εβδομάδα του έτους, πολύ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν αύξηση κατά 2,4 εκατ. βαρέλια.

«Η ζήτηση βενζίνης ήταν πολύ χαμηλότερη από το αναμενόμενο και παραμένει σε κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα κι αν αυτό γίνει τάση, η τιμή του πετρελαίου δεν θα μπορέσει να ανέβει περαιτέρω» γράφει ο αναλυτής της OANDA Εντούαρντ Μόγια. Επισημαίνει όμως ότι η επίδραση της Όμικρον θα είναι βραχύχρονη.

Το ενδιαφέρον της αγοράς είχε εστιαστεί τις προηγούμενες μέρες στη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των αποθεμάτων αργού και στο γεγονός ότι τα αποθέματα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018, ωθώντας το Brent και το WTI να αγγίξουν τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών την Τετάρτη.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα ANZ  οι εμπορικές πτήσεις έτρεξαν 16% κάτω από τα επίπεδα του 2019 για την εβδομάδα έως τις 11 Ιανουαρίου. Ποσοστό καλύτερο από την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου -είχε διαμορφωθεί στο 20%-, σύμφωνα με το FlightRadar 24.

Ωστόσο, οι προμήθειες των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθούν, καθώς οι παραγωγοί επεκτείνουν τις  γεωτρήσεις στο κορυφαίο κοίτασμα σχιστολιθικού πετρελαίου της χώρας, τη λεκάνη Περμιάν του δυτικού Τέξας και του Νέου Μεξικού.