JPMorgan: Ο πληθωρισμός στην Τουρκία θα φτάσει στο 55% μέχρι τον Μάιο

0
3

Ο πληθωρισμός της Τουρκίας μπορεί να εκτιναχθεί στο 55% έως τον Μάιο και να παραμείνει γύρω ή πάνω από το 50% μέχρι τον Νοέμβριο, ανέφερε σε έκθεσή της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JPMorgan, την οποία επικαλείται η ιστοσελίδα Ahval.

Ο πληθωρισμός πρόκειται να επιταχυνθεί από το 36,1% τον Δεκέμβριο, επειδή οι τουρκικές αρχές δεν δείχνουν καμία πρόθεση να εφαρμόσουν αυστηρότερες πολιτικές, ανέφερε η JPMorgan στην έκθεση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η οποία εστάλη στους πελάτες την Τετάρτη. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 23,1% τον προηγούμενο μήνα.

Η JPMorgan έθεσε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό της Τουρκίας στο τέλος του 2022 στο 35% και είπε ότι οι ετήσιες αυξήσεις των τιμών θα μπορούσαν να επιβραδυνθούν στο 15% μέχρι το τέλος του 2023.

Όμως οι κίνδυνοι για αυτές τις εκτιμήσεις είναι ανοδικοί και η πρόβλεψη για το 2023 εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο του 2023 και από πιθανή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις αρχές του ίδιου έτους, ανέφερε.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της στο 14% από τον Σεπτέμβριο, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε, ενεργώντας κατόπιν εντολής του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος λέει ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι πληθωριστικά.

Οι καλπάζουσες αυξήσεις των τιμών και η χαλαρή νομισματική πολιτική βοήθησαν να πυροδοτηθεί ένα sell-off της λίρας, η οποία έχασε σχεδόν το 45% της αξίας της το 2021.

«Δεν υπάρχει κανένα σημάδι μετανοίας από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και ως εκ τούτου πιστεύουμε ότι είναι μάλλον απίθανο να δούμε κάποια αυστηροποίηση της πολιτικής τους επόμενους μήνες», δήλωσε η JPMorgan.

«Αν και η περαιτέρω νομισματική χαλάρωση θα ήταν πολύ φανταστική ακόμη και για την τουρκική κεντρική τράπεζα, δεν θα ήταν έκπληξη να δούμε προσπάθειες για ταχύτερη αύξηση των δανείων και κάποια δημοσιονομική χαλάρωση».

Η αύξηση του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο έχει αρκετές αρνητικές επιπτώσεις, ανέφερε η επενδυτική τράπεζα:

«Η άνοδος του πληθωρισμού πιθανότατα θα οδηγήσει σε απότομη επιδείνωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, ο αντίκτυπος της οποίας θα είναι διπλός: 1) ενίσχυση της αδράνειας του πληθωρισμού. και 2) αύξηση της διέλευσης FX», ανέφερε.

Ο τουρκικός πληθωρισμός πρόκειται να παραμείνει πάνω από το 40% για μεγάλο μέρος του 2022, ανέφερε η Goldman Sachs σε έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα.

Από τη Δευτέρα που δημοσιεύτηκε ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου, αρκετοί οικονομολόγοι ζήτησαν από την κεντρική τράπεζα να εφαρμόσει έκτακτες αυξήσεις επιτοκίων για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Την ίδια ώρα οικονομικοί αναλυτές της TD Securities προβλέπουν ότι η ισοτιμία δολαρίου – τουρκικής λίρας θα ξεπεράσει το 20 το επόμενο διάστημα.

Πηγή: Capital