Κατά 6,9% αυξήθηκε το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο δ΄ τρίμηνο

0
3

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ταχύτερο του αναμενόμενου ρυθμό το τέταρτο τρίμηνο του έτους, αν και ο ρυθμός πιθανότατα επιβραδύνθηκε καθώς η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού ανέκοψε τις προσλήψεις και ενέτεινε τα προβλήματα στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,9%, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εμπορίου. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones περίμεναν μικρότερη ανάπτυξη, της τάξης του 5,5%.

Σημειώνεται ότι το τρίτο τρίμηνο του 2021 η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,3%.

Για το σύνολο του έτους, το αμερικανικό ΑΕΠ σημείωσε αύξηση 5,7%, συνεπικουρούμενο από τις τεράστιες κρατικές δαπάνες. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξη που έχουν εμφανίσει οι ΗΠΑ από το 1984.

Η ταχύτερη ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το δ' τρίμηνο αποδίδεται στις αυξήσεις των ιδιωτικών αποθεμάτων, στην έντονη καταναλωτική δραστηριότητα όπως αντανακλάται στις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, στις εξαγωγές και στις επιχειρηματικές δαπάνες.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη μετά τη σημαντική επιβράδυνση που κατέγραψε το καλοκαίρι.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εμφανίζουν ισχυρή ανάπτυξη και το τρέχον έτος παρά τον τερματισμό των μέτρων τόνωσης της οικονομίας, αναμένοντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% περίπου.