Νέα άνοδος αποδόσεων στα ευρωπαϊκά ομόλογα

0
4

Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων σημείωναν άνοδο την Δευτέρα εν μέσω αυξημένης διάθεσης για ανάληψη κινδύνου και ανησυχιών για τον πληθωρισμό.

Αντίθετα το κόστος δανεισμού της Ιταλίας υποχωρούσε μετά την επανεκλογή του Σέρτζιο Ματαρέλα στην προεδρία της χώρας, διατηρώντας τον Μάριο Ντράγκι στη θέση του πρωθυπουργού. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρούσε κατά 1 μονάδα βάσης στο 1,34%, αφού έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 14 Ιανουαρίου στο 1,294%.

Αναλυτές βλέπουν μείωση του κινδύνου για το χρέος της Ιταλίας καθώς ο Ντράγκι παραμένει στο τιμόνι της κυβέρνησης και αναμένουν συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Άλλοι, ωστόσο, προειδοποιούν ότι μπορεί να δυσκολευτεί να προωθήσει την ατζέντα του μετά τον πολιτικό διχασμό που προκάλεσε η εκλογή προέδρου.

Για την Citigroup, η επανεκλογή Ματαρέλα διατηρεί το status quo και αφαιρεί τον βραχυπρόθεσμο εκλογικό κίνδυνο, αλλά πιθανότατα αφήνει μια αποδυναμωμένη κυβέρνηση και μεγαλύτερη μεσοπρόθεσμη αβεβαιότητα.

Ο Ματαρέλα επανεξελέγη το Σάββατο, μετά από 7 αποτυχημένες ψηφοφορίες που άφησαν έντονα σημάδια στα πολιτικά κόμματα με πιθανές επιπτώσεις στην πολιτική σταθερότητα. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών 10 ετών ομολόγων συρρικνώθηκε κατά 4 μονάδες στις 134 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του 10ετους γερμανικού ομολόγου ενισχύεται κατά 3 μονάδες βάσης στο -0,009%, το υψηλότερο επίπεδό από τις 20 Ιανουαρίου. Το ενδιαφέρον των επενδυτών μετατοπίζεται αυτή την εβδομάδα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό και πιθανόν σε ενδείξεις από την ΕΚΤ για το χρονοδιάγραμμα σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής.

Άνοδο κατά 1,5 μονάδες βάσης σημείωνε η απόδοση του 10ετους πορτογαλικού ομολόγου, στο 0,636% μετά την επικράτηση των Σοσιαλιστών στις εθνικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Αυτήν την ώρα με οριακή μεταβολή στο 1,72% κινείται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς, καθώς η απομάκρυνση των βραχυπρόθεσμων κινδύνων στην Ιταλία στηρίζει έμμεσα και τους ελληνικούς τίτλους στο βαθμό που αποτρέπει αναταραχές στα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης.