Από δύο άξονες θα αποτελείται η πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΕΛΓΑ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ασφαλιστικού Οργανισμού, Νίκος Δούκας σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Μεταξύ άλλων, εμφανίζεται θετικός στο ενδεχόμενο η επικράτεια να χωριστεί σε ζώνες, στις οποίες θα παράγονται οι «σωστές» καλλιέργειες, τις οποίες θα έχουν υποδείξει οι επιστήμονες, σε συνδυασμό με την παροχή κινήτρων στους αγρότες για να αλλάξουν την παραγωγή τους.
Παράλληλα, ο κ. Δούκας υπογραμμίζει ότι η κατεύθυνση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), προς ένα πιο «πράσινο μέλλον» θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Τέλος, αναφέρει ότι ο οργανισμός πλέον καταβάλλει τις αποζημιώσεις προς τους πληγέντες παραγωγούς με μια δόση και «όχι τμηματικά όπως στο πρόσφατο παρελθόν» κάτι που όπως σημειώνει, «αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της σημασίας και της προτεραιότητας αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα για την κυβέρνηση».
Ακολουθεί η συνέντευξη του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ, Νίκου Δούκα στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον δημοσιογράφο, Θανάση Παπακώστα
– Με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να γίνονται ολοένα και περισσότερο εμφανείς στη χώρα μας, ποιες είναι οι κινήσεις αντιμετώπισής τους από τον ΕΛΓΑ;
Ο ΕΛΓΑ αποτελεί τον Οργανισμό Ασφάλισης της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής της χώρας. Όπως είναι προφανές οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην παραγωγικότητα αλλά και στο φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο πέραν από την αύξηση του ποσού των αποζημιώσεων, προκαλεί και έντονες πιέσεις στην ίσως μοναδική παραγωγική οικονομία της χώρας, την αγροτική οικονομία.
Με αυτά τα δεδομένα ο Οργανισμός κινείται σε δύο άξονες. Πρώτον, την αποτελεσματική αντιμετώπισης της «καθημερινότητας» των ζημιών ώστε να έχουμε αξιόπιστες, δίκαιες και όσο το δυνατόν γρήγορες αποζημιώσεις των ασφαλισμένων παραγωγών.
Δεύτερον, στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του με την δημιουργία των προϋποθέσεων χρήσης όλων των διαθέσιμων εργαλείων της τεχνολογίας αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα, την αξιοπιστία και την ταχύτητα της εκτιμητικής διαδικασίας.
Η συμβολή του ΕΛΓΑ στην αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής κρίσης συνίσταται κυρίως στις μεθόδους ενεργητικής και παθητικής προστασίας από έντονα κλιματικά φαινόμενα όπως είναι το χαλάζι.
Εδώ και πολλά χρόνια εφαρμόζεται σε συγκεκριμένες περιοχές η εναέρια χαλαζική προστασία και δεδομένου ότι πλέον τα φαινόμενα έχουν ενταθεί εξετάσαμε το ενδεχόμενο της επέκτασης της προστασίας από το χαλάζι σε περισσότερες περιοχές.
Ήδη η επιτροπή της οποίας είχα την τιμή να προεδρεύω κατέθεσε την πρότασή της για την αξιοποίηση νέων δυνατοτήτων και τον τρόπο επέκτασης της προστασίας σε περισσότερες περιοχές.
Όσον αφορά την παθητική προστασία με αντιχαλαζικάδίχτυα ο ΕΛΓΑ διαχειρίζεται το πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΠΑΑ προς τους Έλληνες παραγωγούς που επιθυμούν να τα εφαρμόσουν.
Αντίστοιχη είναι η προσπάθεια που σχεδιάζουμε για την προστασία των καλλιεργειών και για τα φαινόμενα του παγετού.
Όλα τα παραπάνω αφορούν τις αρμοδιότητες του ΕΛΓΑ ως ασφαλιστικού οργανισμού αλλά οι δράσεις της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης θα πρέπει να είναι δραστικές προς την αντιμετώπιση της ρίζας του προβλήματος που την προκαλεί και αυτές δεν είναι άλλες από τον άμεσο περιορισμό των ρυπογόνων εκπομπών αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.
– Υπάρχει σχεδιασμός να χωριστεί η χώρα σε ζώνες, προκειμένου να καλλιεργούνται οι «σωστές» καλλιέργειες, στις «σωστές» περιοχές;
Το θέμα των «ζωνών καλλιέργειας» έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δεν σας κρύβω ότι προσωπικά είμαι υπέρμαχος του. Αν οι σωστές καλλιέργειες στις σωστές περιοχές με βάση τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν ήταν μια εξαιρετικά σωστή κίνηση στο πρόσφατο παρελθόν, πλέον, κατά την άποψή μου, με τα έντονα φαινόμενα αποτελεί αναγκαία κατεύθυνση.
Ο επιστημονικός καθορισμός των καλλιεργειών που ευδοκιμούν σε κάθε περιοχή και η δημιουργία κινήτρων προς τους παραγωγούς να επενδύσουν σε αυτές θα επιφέρει από την μία πλευρά αύξηση παραγωγικότητας και ποιότητας των προϊόντων και από την ασφαλιστική σκοπιά του οργανισμού τον περιορισμό των καταστροφών άρα και των αποζημιώσεων.
– Θεωρείτε ότι η νέα ΚΑΠ, θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης;
Η ανθεκτική, πράσινη και ψηφιακή γεωργία αποτελεί κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην νέα ΚΑΠ. Οι ενισχύσεις που παρέχονται προς αυτή την κατεύθυνση είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσουν κίνητρο για τους Έλληνες παραγωγούς ώστε να υιοθετηθούν σύγχρονες ψηφιακές πρακτικές σε συνδυασμό με την σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων και την μείωση της χρήσης των ρυπογόνων εφοδίων συντελούν στην παγκόσμια προσπάθεια εξομάλυνσης της κλιματικής κρίσης.
– Οι αποζημιώσεις που καταβάλλει ο Ασφαλιστικός Οργανισμός προς τους πληγέντες παραγωγούς ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ ετησίως, εξαιτίας των ολοένα αυξανόμενων φυσικών καταστροφών…
Πράγματι η επιβάρυνση του οργανισμού τα τελευταία χρόνια λόγω των έντονων και σε ορισμένες περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων, ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Ο ΕΛΓΑ είναι ένας ανταποδοτικός ασφαλιστικός οργανισμός που διαχειρίζεται κατά κύριο λόγο τις ασφαλιστικές εισφορές των Ελλήνων παραγωγών. Η έμπρακτη στήριξη του πρωθυπουργούΚυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης συνετέλεσε τα μέγιστα ώστε ο Οργανισμός να ανταπεξέλθει στο ακέραιο στις υποχρεώσεις του με ταχύτητα και αξιοπιστία.
Για να αναφέρω κάποια παραδείγματα που αφορούν την δική μας διοίκηση ο ΕΛΓΑ πληρώνει πλέον το 100% της ζημιάς με μια δόση και όχι τμηματικά όπως στο πρόσφατο παρελθόν, καθώς επίσης έχει προβεί σε άμεσες προκαταβολές αποζημίωσης και ταχύτατηαποπληρωμή σε περιπτώσεις εκτεταμένων φυσικών καταστροφών όπως ήταν ο Ιανός και οι παγετοί της Άνοιξης του 2021.
Επίσης ο Οργανισμός είχε ιδιαίτερα ενεργή συμμετοχή στον συνολικό σχεδιασμό της αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων καταθέτοντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία του όπου αυτό απαιτήθηκε.
Τα παραπάνω αποτελούν έμπρακτη επιβεβαίωση της σημασίας και της προτεραιότητας Αγροτικού και Κτηνοτροφικού τομέα για την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Με τις κατάλληλες δομικές και αναπτυξιακές παρεμβάσεις, τις αναγκαίες συνέργειες, την άμεση σύνδεσή του με την διατροφή και τον τουρισμό μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.