Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το εισόδημα από τον Ν. Ηλιόπουλο

0
3

«Η χώρα πληρώνει πολύ ακριβά την κυβέρνηση Μητσοτάκη και σε ό,τι αφορά την πανδημία και σε ό,τι αφορά την ακρίβεια», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ».

«Υποτίμηση του προβλήματος και ψεύτικη αισιοδοξία είναι οι δύο φράσεις που περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε το ζήτημα της ακρίβειας, όπως ακριβώς έκανε και με την πανδημία», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος, προσθέτοντας ότι διαψεύστηκαν πλήρως οι αρχικοί ισχυρισμοί της ΝΔ ότι η ακρίβεια θα ήταν «ένα παροδικό φαινόμενο».

Υπογραμμίζοντας ότι τα όποια μέτρα της κυβέρνησης για το ενεργειακό ήταν πολύ κατώτερα των περιστάσεων, σημείωσε: «το κρίσιμο είναι η παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ». «Γιατί αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι να επιχορηγεί, ουσιαστικά, με δημόσιο χρήμα τα ιδιωτικά κέρδη στην αγορά ενέργειας», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Αναφερθείς στο ζήτημα του κατώτατου μισθού, τόνισε: «όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει ότι θα προχωρήσουν σε μια "γενναία και ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού πολύ μεγαλύτερη από την προηγούμενη", έχουμε πλέον την ίδια την κυβέρνηση να παραδέχεται ότι η σημερινή αύξηση του 2% είναι σίγουρα μη ουσιαστική». «Είναι μια αύξηση-ανέκδοτο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όταν ακούμε ότι είδη πρώτης ανάγκης όπως το κρέας είναι 10% πάνω, το 2% στον κατώτατο μισθό είναι ανέκδοτο», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Και μάλιστα την ίδια στιγμή που η Ελλάδα συνεχίζει να είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης στην οποία ο κατώτατος παραμένει χαμηλότερος από αυτόν του 2010 και την ίδια στιγμή που η πλειονότητα των χωρών της ευρωζώνης το '20 και το '21 -σε χρονιές πανδημίας- προχώρησαν σε αύξηση του κατώτατου μισθού», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου.

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να είναι στα 800 ευρώ και να γίνει εδώ και τώρα, όχι το Μάιο», ξεκαθάρισε. «Τώρα είναι που τα νοικοκυριά δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Τόνισε ακόμα ότι «πρέπει άμεσα να μειωθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, συνολικά στα καύσιμα». «Τέταρτο μέτρο πολύ σημαντικό για εμάς είναι η ρύθμιση και διαγραφή ενός μέρους του ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία», πρόσθεσε, «έτσι ώστε να μπορέσουν να ανασάνουν και να επιβιώσουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

«Το 2020 είχαμε τη δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε επίσης ο Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ σημείωσε ότι «είμαστε πρωταθλητές σε ό,τι αφορά την ανεργία των νέων, 10 μονάδες παραπάνω από τον δεύτερο».

«Αλλά και στην πανδημία, η χώρα ξανά αυτή τη στιγμή έχει βρεθεί δύο φορές πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ σε απώλειες αναλογικά με τον πληθυσμό», υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης στο ΕΣΥ με τελευταίο αρνητικό παράδειγμα την αναστολή της πλήρους λειτουργίας του Παίδων Πεντέλης.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μία κυβέρνηση η οποία ούτε θέλει ούτε μπορεί να προστατεύσει την ασφάλεια της κοινωνίας απέναντι σε όλες αυτές τις μεγάλες κρίσεις. Μοναδική λύση είναι οι εκλογές και η πολιτική αλλαγή», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.